Световният ядрен капацитет е намалял с 5% от 2006 г. насам

През 2011 г., след японската ядрена катастрофа във „Фукушима-Дайичи“, 13 ядрени реактора в Япония, Германия и Обединеното кралство бяха окончателно спрени. Седем нови реактора, три от които в Китай, бяха свързани към мрежата. Крайният резултат бе два процента намаление в световната ядрена мощност до 369 000 мегавата в края на 2011. През 2012 г. светът е добавил нетни 3000 мегавата ядрени мощности. Новите попълнения са в Южна Корея и Канада. Те се компенсират от спирането на доста мощности във  Великобритания.

Съединените щати с техните 104 ядрени реактора генерират около 19% от електроенергията на страната и са световен лидер в областта на ядрените мощности. Франция е на второ място по инсталирана мощност, но нейните 58 реактора задоволяват повече от три четвърти от електроенергийните нужди в страната.

Китай, Русия, Южна Корея и Индия са дом на общо 48 от 64-те ядрени реактора, които –според Международната агенция за атомна енергия – са в процес на изграждане в световен мащаб. Въпреки че тези 64 реактора ще добавят още около 62 000 мегавата нов капацитет, по-малко от един на всеки четири има планирана дата за свързване към електрическата мрежа. Някои реактори са включени в списъка на „в процес на изграждане“ в продължение на повече от две десетилетия.

Притиснати от проблеми с превишаване на разходите, закъснение в строителството, както и недостиг на инвестиции от частния сектор, ядрените реактори по света страдат от остаряване, тъй като новосвързваните не успяват да настигнат темпото на тези, които биват „пенсионирани“. Средната възраст на ядрените реактори, работещи днес, е 27 години. Всички 142 реактора, които вече са „пенсионирани“, са на средна възраст само 23 години (предвид момента на затварянето им). Много ядрени реактори са получили удължаване на срока на експлоатация, обикновено с 20 години, извън рамките на обичайния живот от 40 години. Но откакто се случи трагедията във Фукушима, където четирите реактора бяха на средно 37 години, този вариант стана доста по-малко желан.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*