Спряха най-старата атомна електроцентрала в Испания

В неделния ден най-старата атомна електроцентрала в Испания – Гарона – спря работа. Това се наложи заради  тежките нови данъци, предвидени в рамките на енергийната реформа в страната, което щеше да направи тока от АЕЦ-а твърде скъп.

Испания въведе нови, по-високи данъци върху производството на електроенергия като мярка за справяне с огромния дефицит в енергийния си сектор, оценяван на над 24 млрд. евро в резултат на години продаване на електроенергията под стойността на разходите за производството й.

Енергийната реформа щеше да добави 153 милиона евро данъци върху Гарона през 2013 г. Нейният оператор Nuclenor каза в изявление, че това „ще увеличи сегашните икономически загуби до точката, при която Nuclenor ще трябва да се обяви в несъстоятелност“.

Гарона е открита през 1970 г. и произвеждаше около 1,4% от годишното производство на електрическа енергия в Испания.

Испанското министерство на индустрията искаше да запази Гарона работеща, за да си осигури разнообразен микс от енергийни варианти за страната, но Nuclenor заяви, че ще трябва да инвестира около 120 милиона евро, за да запази централата, за капак на което ще трябва да плаща и по-високи данъци.

Испания разчита на внос за покриване на енергийните си нужди, а ядрената й енергетика осигурява около 20 на сто от енергията в страната по данни от 2011 г..

1 коментар

  1. От 2004 година насам Испания изнася електроенергия към всичките си съседи – Франция, Португалия и дори Мароко. През 2010 година, например, Испания има положително салдо в обмена на електричество с други страни в размер на 8,49 GWh http://www.elmundo.es/elmundo/2011/03/04/ciencia/1299271402.html.
    Испания има 6 атомни електроцентрали, и е на едно от първите места в света по производство на електричество от ветрогенератори и фотоволтаични централи.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*