Хонг Конг забранява силно замърсяващите коли

Хонконг се опитва от дълго време да въведе мерки за по-чист въздух, за да се справи със смога, който води до около 3 000 преждевременни смъртни случаи всяка година. Но Хонг Конг до този момент не е успял да постигне съществен напредък по въпроса. Градът не съумява да постигне собствените си норми за качеството на въздуха през последните 25 години.

Според данни за миналата година, налице са били 175 дни на много високо замърсяване, повече от два пъти в сравнение с 2007 г. – по данни на правителството.

сега се въоръжили с нови мерки, които носят обещание за справяне с проблема. Дори и да не се постигнат напълно заложните цели, нещата поне малко ще се подобрят, ако новите мерки сработят.

Градът ще забрани всички високо-замърсяващи превозни средства. Това включва и много от всичките 121 300 търговски превозни средства с дизелов двигател, които са основен източник на смога в града. Ще бъдат предложени субсидии за замяна на дизеловите автобуси и камиони.

Субсидии за замяната е имало и досега, но те не са довели до желания ефект, казва гардската управа. Според градоначалниците, сумите не са били достатъчно големи.

Засега няма информация за размера на новите субсидии, но градските власти вярват, че този път стимулите ще си свършат работата.

Ако ли пък това не е достатъчно да стимулира хората да сменят превозните средства, освен „морков“ ще има и „тояга“ за поддръжниците на стари таратайки.

Главен изпълнителен управител на Хонг Конг Люн Чун-Инг ще обяви новите мерки по време на анонса на неговата политика през януари реч. Намаляването на емисиите трябва да започне от 2014.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*