Соларни масиви с обществено финансиране никнат и в Австралия

Ако хората в дадена общност, например в един квартал, не могат да монтират соларни панели на покривите си, алтернативата за тях е да инвестират в соларен парк с обществено финансиране

Соларен масив, изграждан с обществено финансиране, е на път да се разгърне в Австралия. 400 кВт покривна фотоволтаична инсталация ще бъде инсталирана в Сидни и се всичко това се организира от Embark.

Очаква се това да бъде пилотен проект. Нестопанската организация за разработване на соларни проекти Embark е разработила плановете си за създаването на 400 кВт инсталация на покрива на новия Международен център за изложба и развлечения в Сидни.

Въпреки че подробностите по проекта са оскъдни, знае се, че Embark ще си сътрудничи с инвеститора Lend Lease. Lend Lease е част от консорциума, разработил самия развлекателно-изложбен център.

Ако хората в дадена общност, например в един квартал, не могат да монтират соларни панели на покривите си, алтернативата за тях е да инвестират в соларен парк с обществено финансиране

Соларният парк трябва ад бъде завършен тогава, когато и самият център бъде достроен – през 2016 г. В изявлението за обявяване на инсталацията Embark обяви, че ще стъпи върху опита си с изграждане на възобновяеми енергийни активи с обществено финансиране на други  места в страната. „Предполага се, че този парк ще бъде жив пример за това как се разработва слънчев масив от среден мащаб“, се казва в изявление на групата.

Соларните проекти с обществено финансиране позволяват на хората да инвестират в слънчеви панели, които иначе не могат да инсталират на своите покриви. Този модел има потенциала да даде ход на нов етап от частните инвестиции в енергия от възобновяеми източници.

Друг местен разработчик – Solar Mosaic – наскоро стартира своя уебсайт – онлайн портал, чрез който физическите лица могат да инвестират в слънчеви панели. Преди седмица пък подобен проект бе стартиран и в австралийския град Мелбърн.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*