Състезания насърчават децата да се грижат за водните ресурси

Два младежки конкурса през този месец ще насърчават децата и учениците да опознаят отблизо един от най-ценните ресурси на планетата – водата – и да разгърнат представите си за него. Националното състезание „Водата-извор на живот“ набира кандидати до 8 март, а националният литературен екоконкурс на тема „Водата“ – до края на месеца.

Национален литературен екоконкурс на тема „Водата“ ще търси интересни гледни точки за водата от страна на младите писатели и поети. Конкурсът е в три раздела: за стихотворение, за приказка или разказ и за есе. В надпреварата могат да участват деца и юноши на възраст до 18 години, разделени в три групи: до 10 години, от 11 до 14 години и от 15 до 18 години.

Всеки участник има право да представи до 2 литературни произведения, специално създадени за конкурса. Творбите да са с обем до 5 машинописни страници (9000 знака, вкл. интервалите).

Конкурсът ще бъде явен за всички участници в него, тъй като ще бъде виртуален, обещават организаторите. Те са младежки център „Захари Стоянов” – град Добрич, Клуб за екология, самопознание и фантастика “ВОДА” и клуб “Екоравновесие” – Добрич.

Компетентно жури, в състава на което ще участват представители на фондация “Човешката библиотека” и проект „Място за бъдеще“, ще оцени творбите.

На 22 април – Международния ден на планетата Земя, ще бъдат отчетени резултатите и ще бъдат раздадени награди.

Конкурсът ще е ежегоден. Отличените литературни произведения от първите издания на конкурса ще бъдат издадени в сборник.

Творбите за конкурса следва да бъдат изпратени до 31 март 2010 г. (повече информация за участие).

До 8 март пък се приемат заявки за участие в друг младежки конкурс – националното състезание „Водата-извор на живот“. Състезанието е част от образователния модел, чиято цел е да предостави възможност на учениците за съвместна работа, обмяна на опит и идеи за опазване и използване на водите.

Тук надпреварата ще е в три раздела: наука и технологии, изобразително изкуство, литературно творчество.

В раздела за наука и технологии младите еколози от 6-8 клас ще трябва да се справят със занимателни интерактивни игри за бързина, точност, съобразителност и творчество. Първата част включва решаване на кръстословица за получаване на предварително зададена ключова дума. Втората част се състои в подреждане на пъзел, а третата в – представяне на изработен преди конкурса постер по темата.

По-големите ученици от 9 до 12 клас ще мерят сили в знания по темата чрез мултимедийна презентация. Крайният срок за изпращане на мултимедийните презентации за предварителна селекция е не по- късно от 08.03.2010г. Авторите на допуснатите до национална защита мултимедийни презентации ще бъдат уведомени на посочен от тях e-mail или телефон.

В раздела за изобразително изкуство децата ще са разделени на три възрастови групи: 1-4 клас, 6-8 клас и 9-12 клас. Всеки участник може да представи най-много две творби. Те трябва да бъдат представени до 8 март.

В раздела за литературно творчество децата ще могат да участват с поетични творби или проза (разказ, есе). И тук участието ще е в три възрастови групи: 1-4 клас, 6-8 клас и 9-12 клас. Мотото е „Вода за всеки, вода завинаги”.

Могат да участват ученици от всички училища и извънучилищни звена от страната.

Състезанието ще има три етапа: училищен кръг, общински кръг и национален кръг, който ще се проведе на 18 и 19.03.2010 г.

Организатори на този конкурс са Министерство на образованието, младежта и науката, РИО – Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс – Бургас и училищно настоятелство към ОДК – Бургас (повече информация за участие).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*