Създадоха слънчеви клетки тип “белиш и лепиш”

Соларна клетка, залепена върху визитка

Традиционно тънкослойните соларни клетки са направени от твърди повърхности от стъкло, което ограничава потенциалните им приложения. Гъвкавите версии съществуват, въпреки че се нуждаят от специални техники за производство и специални материали. Сега обаче учени от Станфордския университет са създали тънки и гъвкави соларни клетки, които са изработени от стандартни материали и могат да се прилагат върху почти всякаква повърхност подобно на лепенка.

За да направят клетките а’ла “бели и лепиш”, учените започнали с полагане на 300-нанометров слой от никел върху твърда подложка от силициев диоксид. С помощта на стандартни техники за производство тънкослойните соларни клетки били нанесени върху никела. След това и защитен полимер бил нанесен върху клетките, следван от слой лента, която се разгражда под въздействието на топлина.

Соларна клетка, залепена върху визитка

Сандвичът от тези материали бил потопен във вода със стайна температура. Единият край на лентата се отлепил назад, позволявайки на водата да проникне между никелови слой и подложката. След като никелът бил напълно отделен от подложката, изследователите останали с една гола подложка в ръце и лента, на която “висяло” всичко останало от клетката.

Лентата и “съдържанието й” били загрети до 90 ? C в продължение на няколко секунди. нанесли лепило върху страната без лента, след което цялото това чудо било наложено върху избрана повърхност. Когато лентата впоследствие била отлепена, всичко, което било останало, било покрити с полимер-клетки, залепени като винетка.

Клетките били успешно приложени върху разнообразие от плоски и извити повърхности, включително стъкло, пластмаса и хартия – без загуба на ефективност.

Не само че новия процес за производство на слънчеви клетки може да се прилага за неща като мобилни устройства, каски, табла или прозорци, но и стикерите – според изследоватлските данни – са по-леки и по-евтини за производство в сравнение с традиционните фотоволтаични панели в еквивалентен размер. Процесът няма отпадъци, а подложките от силициев двуокис могат да бъдат използвани повторно.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*