Самообучаващите се умни термостати – бъдещето на интелигентния дом?

От известно време насам умните термостати се рекламират като идеално решение за енергийна ефективност, най-вече в САЩ. Твърде често обаче потребителите не програмират термостата си или пък го програмират неправилно. В резултат той не носи очакваните резултати. В действителност, според някои проучвания, подкрепени от американската агенция по околната среда, програмируемите термостати всъщност могат да увеличат потреблението на енергия, ако не са правилно програмирани.

Един жител на Далас на име Алън Пратър наскоро решил, че е време да зареже стария си програмируем термостат в усилията за намаляване на сметките за енергия и да потърси някаква нова възможност. Той се насочил към нов вид самообучаващ се термостат, който знае как да “научава” графика и температурните предпочитанията на собствениците и създава персонализиран график въз основа на желаните настройки на температурата, предпочитанията и дейностите в дома.

Самообучаващите се термостати – известни също като интелигентни термостати – струват малко повече пари, но според Пратър те си струват инвестицията. Откакто е е сдобил с такъв термостат, той е намалил сметките си за ток с около една трета. По думите на американеца, сметките намаляват, а комфортът у дома е налице и в случая не се налага подмяна на цялата система за отопление и вентилация, за да се получи желаният микс от удобство и енергийна ефективност.

Самообучаващите се термостати работят във връзка с местния безжичен интернет и им трябват около една седмица или две, за да „научат“ предпочитанията и моделите на поведение на собствениците. Системата отчита ръчните настройки на температурата и създава график въз основа на битовите навици на семейството. Вградени сензори помагат на уреда да ззнае кога има някой в стаята, в дома. Ако системата установи, че няма никого у дома, тя ще регулира температурата си до предварително определен лимит – пределно допустимо ниска през зимата и максимално висока през лятото Системата ще гарантира, че температурата никога не премнава отвъд тези прагове.

Различните самообучаващи се термостати имат различни функции. Някои от тях, например, предлагат напомняния за ова кога е време да се почистят въздушните филтри. Други могат да показват температурата навън и да я сравняват с тази вътре. Не всички системи работят с всички видове отоплителни и охладителни системи. Някои системи могат и да работят с всики видове климатици, например с такива с двустепенно охлаждане. Затова намесата на квалифициран специалист по ОВК е важна.

Една хубава черта на тези уреди е, че собствениците на жилища могат да имат достъп до своята система от разстояние – чрез смартфон, компютър или таблет – и да променят настройките на температурата. Това е удобно за случаите, когато продължително отсъствате от къщи, за втора къща, вила и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*