Японското правителство се придържа към тригодишен план за ядрена безопасност

разрушен реактор в АЕЦ Фукушима-Дайичи

Новото правителство на Япония заяви, че се надява да се придържа към тригодишен срок, в който да реши дали да рестартира всички ядрени реактори след проверки за безопасност. Изявлвнието дойде въпреки твърдението на новосформирания ядрен регулатор в страната, че подобен краен срок е невъзможно да бъде постигнат.

Министърът на икономиката Тошимицу Мотеги, който е отговорен за енергийната политика, каза, че реакторите ще се рестартират, след като получат 100% зелена светлина от атомен регулатор.

“Ние ще разчитаме на АЯР (Агенцията за ядрено регулиране) да прецени безопасността от експертна гледна точка и няма да рестартираме, докато , безопасността не бъде потвърдена“, каза Мотеги на пресконференция.

разрушен реактор в АЕЦ Фукушима-Дайичи

Председателят на АЯР Шуничи Танака заяви в интервю във вестник Асахи в петък, че извършването на проверките за безопасност в рамките на три години – срокът, определен от новия министър-председател Шиндзо Абе – ще бъде невъзможно за постигане.

Всички освен от всичкитте 50 реактори в Япония остават изключени след земетресението и цунамито, предизвикали ядрена криза в АЕЦ Фукушима-Дайичи в Североизточна Япония през март 2011 г.

Атомната енергия задоволяваше около 30% от нуждите на Япония преди аварията във Фукушима, но след бедствието подкрепата за ядрената енергия намаля рязко.

Правителството на Абе обяви, че ще са нужни 10 години, за да се реши кой е най-добрият енергиен микс за Япония. “Още не сме решили нищо за политиката за нулева ядрена енергия до 2030 г.”, каза Мотеги.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*