САЩ започва тестове на първата си плаваща вятърна турбина

Съединените щати се готвят да започнат тестовете на първата плаваща вятърна турбина в рамките на морските проучвания през лятото край бреговете на Мейн.

Инженерите в Университета на Мейн работят по проект, който ще помогне да се впрегнат повече от 156GW офшорни вятърни системи в залива на Мейн.

Плаващите турбини се обмислят като вариант за използване в дълбоките води на Великобритания и са част от пакт за ускоряване на екологично чистата енергия, подписан по-рано тази година между страната и САЩ. Но тази технология тепъра предстои да бъде разработена в търговски мащаб.

В своя проект САЩ планира изграждане на 5GW мрежа от плаващи вятърни паркове до 2030 г., като оценките са, че това ще привлече 20 млрд. долара частен капитал и ще създаде хиляди работни места.

“Имаме вятър, еквивалентен на 150 атомни електроцентрали, край бреговете на Мейн,” казва Хабиб Дагер, директор на Центъра за сложни структури и композити при университета. “Само две ядрени централи захранват целия щат, ето колко голям е този ресурс.“

След като акостира в залива на Мейн, тестовата турбина ще бъде първата, свързана към електрическата мрежа, офшорна турбина в САЩ. Това ще маркира критичен момент за развитието на технологията на плаващата турбина.

Ако тестът е успешен, може да се пристъпи към изграждането на малък 12MW демонстрационен проект, състоящ се от две 6MW турбини. Това ще стане в периода 2015-2017. На свой ред това може да е потенциален предвестник на 500MW парк с 80 турбини, плаващи на повече от 20 мили от брега. Те могат да бъдат осем пъти по-големи от тестовата турбина, но въпреки размера си ще бъдат невидими от брега, тъй като ще бъдат поставени на 20 мили навътре в морето.

Проектът би могъл да има световно значение, като се има предвид, че технологията на плаващата турбина често е изтъквана като средство за намаляване на разходите за офшорната вятърна енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*