Британска верига супермаркети се отказа от хладилниците без врати

Случвало ли ви се е, докато преравяте хладилника вкъщи в търсене на нещо за хапване, да чуете познат глас: “затваряй хладилника по-бързо!” Е, то не е без основание. Разхищението на хладината от хладилника е един сериозен разход на енергия.

Британска верига супермаркети на име Co-operative реши да замени отворените си хладилници, в които охлажда предлаганите мляко, сирена и месо, с хладилници с прозрачни врати. Досегашните отворени хладилни витрини харчеха огромни количества енергия.

Веригата Co-operative вече има 100 магазина с хладилници с врати. Това спестява на фирмата по 50 млн. паунда годишно от сметките за енергия – и намалява въздействието й върху околната среда.

Ако всички супермаркети на Острова сложат врати на своите хладилници, спестеното електричество ще бъде приблизително равно на това от две електроцентрали. Но малко магазини дръзват да направят това, боейки се, че продажбите им ще спаднат.

Дейв Робъртс, директор на Co-operative по управление на активите, казва: И за нас това беше голям въпрос. Но ние поставихме LED осветление около вратите и клиенти казаха, че товав кара продуктите да изглеждат по-живии и по-естествени. Няма място, където след слагането на врати на хладилниците продажбите ни да са спаднали”.

Нещо повече, клиентите се чувстват по-спокойни, че стоките, държани в затворени хладилници, няма как да се загреят над желаната температура за съхранение.

Робъртс казва, че и персоналът е реагирал на нововъведението много положително: “Сега вместо да им се налага да носят дебели пуловри, идват на работа с обикновени поло блузи.”

Веригата магазини се е заловила да монтира хладилници с врати във всеки нов магазин, който отваря, и да преоборудва съществуващите магазини. В момента са преобрудвани вече 500 магазина, а до 2020 г. амбицията им е най-малко 2000 от всичките 2800 магазина да имат затворени хладилници.