Ски-писта покрита със сняг от обработени отпадъчни води

Карането на ски в сняг, направен от третирани отпадъчни води, се оказва екологично забавление. Снимка: CC: Флориан Линднер

Използването на изкуствен сняг за ски-пистите не е никаква новост, но един ски курорт в Аризона се отличава именно с това – защото използва изкуствен сняг, направен от пречистени отпадни води. Стопанисващата го организация Arizona Snowbowl е покрила ски-пистите в курорта Флагстаф с пречистени отпадъчни води, създавайки слой пухкав бял сняг за първи път в историята на това място.

Карането на ски в сняг, направен от третирани отпадъчни води, се оказва екологично забавление. Снимка: CC: Флориан Линднер

Мястото, което Arizona Snowbowl управлява, е 700 дка земя, наета от горската служба на САЩ. Тя бе недостъпна доста години, защото местните племена твърдяха, че е свещена земя и не бяха съгласни тя да се използва от когото и да е. Върхът, покрит с третирани отпадъчни води, бе специален за не по-малко от 13 индиански племена.

Сега тази битка изглежда приключена, но пък се появиха твърдения, че третираните отпадъчни води може да се окажат вредни за застрашено местно растение и да насърчат множество нови, устойчиви на антибиотиците микроорганизми, въпреки че повечето учени са съгласни, че пречистените отпадъчни води са напълно безопасни. Въпреки това Флагстаф отговори на тези критики с обещанието да потърси и приложи по-мощно филтриращо оборудване.

Горското стопанство на САЩ пък казва, че използването на пречистени отпадъчни води е най-икономичното и екологично отговорно нещо, което може да направи в такова място с остър недостиг на вода.

1 коментар

  1. A във Варна е точно обратното. По протежението на всички канали са струпани контейнерите за боклук. Контейнерите пък имат свойството да бъдат преравяни денонощно и всичко изпадва в каналите с помоща на вятъра и кучетата. После всичко отива на плажа в морето. Многократните забележки към почиствашите фирми и общината да преместят местата за смет не дават резултат.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*