Хранителните опаковки могат да спестят милиони тонове вреден отпадък

Хранителните опаковки биха могли да спестят милиони тонове вреден отпадък от попадане в откритата природа. Някои частни компании вече вземат мерки за това, без да са били задължавани.

Опаковките за храни неусетно трупат огромни количества отпадък, който не може да бъде разграден в природата – пластмасови тарелки и флакони, полиетиленови пликчета, найлоново и алуминиево фолио, полиетиленови чували, големи ламаринени кутии и др.

Няколко популярни компании за продажба на хранителни продукти на Острова обявиха, че предприемат действия за намаляване на опаковките за храни и замяната им с такива, които могат да се рециклират, и за образоване на потребителите относно рециклирането.

Производителите ще се надпреварват за намаляване на вредните въздействия върху околната среда и спестяването на 1,1 млн. тона въглероден двуокис. Участници в акцията са фирми като Asda, Dairy Crest, Danone Dairies, HJ Heinz, Muller Dairies, Sainsbury’s, Nestle, Waitrose, Warburtons.

Първата фаза от кампанията им предвижда намаляване на опаковките и замяната им с такива, които могат да се рециклират. Втората фаза от акцията предвижда образователна кампания за крайните потребители, която да ги научи какво да правят с отпадъка от храната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*