Идеи какво да правим с остатъка от коледната елха

Намираме ги изхвърлени къде ли не – а биха могли да ни свършат още работа

Всяка година десетки милиони иглолистни дръвчета биват отсечени, за да украсят домовете ни и да внесат в тях духа на Коледа и новогодишните празници. Какво правим с дръвчето след това? Някой ги трупат на купчини до контейнерите за смет. Или, което ще още по-неприятно – често ги виждаме изхвърлени в двора или градинката зад блока. Естествено, това не е най-доброто, което можем да направим с дръвчето, дало живота си за нашето празнично настроение. Ето някои идеи за малко по-смислени приложения на старото, отсечено коледно дърво.

Дайте му нов дом

Че няма да заживее нов живот, това е ясно, но дървото може да се превърне в обиталище за други, които да заживеят благодарение на него. Можете да го използвате за монтирането на хранилка за птици, например. Друг вариант е – ако имате градина с езеро – да го потопите във водата на езерото –  там водните създания ще намерят убежище, ще се крият и ще излюпват малките си.

Направете си мулч

Това е малко по-трудоемко, но защо не: ако накълцате клонките и ствола на едри стърготини, можете да се сдобиете с чудесен мулч за своите саксийни цветя или за градината си. Всички сме виждали в добре поддържаните паркове и градини как цветните лехи са покрити с такива едри стърготини. Те помагат за запазването на влажността в почвата през лятото, а през зимата са „одеяло“ за земята.

Укрепете цветните лехи

Ако имате градина с цветни лехи, стволът на дръвчето може да ви послужи за направата на ограждение на някоя от лехите. Ако те са разположени на тераси, то с дървения кол можете да укрепите някоя от терасите.

В помощ на земеделието

Ако познавате някого, който се занимава със земеделие, дайте му коледното дръвче след празниците. За тези, които отглеждат растителни култури колчетата за подпиране на високите растения са вечна потребност, а няма по-добро и стройно колче от това от иглолистното дръвче.

Замислете се за промяна

За следващата зима помислете дали да не си купите елха в саксия, тоест с корени, за да я засадите след празниците. Това ще помогне на природата – вместо да й се отнеме едно дръвче, ще й се даде ново. Освен това за няколко години можете да си направите същински иглолистен парк. Ако решите да засадите дръвчето на място, където ходите и друг път – например къща в провинцията или вила – то след няколко години там ще имате огромна коледна елха, която можете да украсите за празниците, подпомогнати от снега навън – и да съберете приятели на неповторим купон.

1 коментар

  1. Няма по-глупава традиция да сечем дръвчета за да ги изхвърлим след празника. Зелените ако бяха по-мислещи щяха да се борят за закон забраняващ сеченето. Пистите по планините водят до спорт, туризъм, работни места и не се сече всяка година, а веднъж. Нека да са с корени , в саксия и който не иска такава, да ползва такава за многократна употреба.
    А и край боклука елхата е ужасна гледка, трудно се изхвърля в контейнера и т.н

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*