Проучване на Тексаския университет за фракинга бе дискредитирано заради финансови интереси

Университетът на Тексас в Остин оттегли нашумяло проучване на въздействието върху околната среда от добива на газ чрез хидравлично разбиване или така наречния фракинг. Това е противоречив процес, използван за добив на газ от шистови формации, който еколозите сочат като опасен заради висок риск от замърсяване на природата с химикали.

Хидравличното разбиване на скалите освобождава заседналия в тях газ, но това се прави чрез напомпване под земята на смес от множество химикали

Ново разследване разкри, че водещият следовател, Чарлс „Чип“ Гроут, има финансови интереси в газовата промишленост. Тях той не е разкрил в своя доклад. В резултат на разследването Крупи се е оттеглил от своята позиция в университета. Реймънд Орбах, директор на Института по енергетика в Тексаския университет, извършил проучването, е подал оставка също.

Докладът на Гроут е озагавен “Да отделим фактите от фантастиката при разработването на шистов газ”. Той бе публикуван на 16 феврурари 2012. В деня на публикуването м Тексаският университет излезе с прес-съобщение, озаглавено “Ново изследване показва, че няма данни за замърсяване на подпочвените води от хидравличното разбиване”. Докладът, отделя фактите от измислицата,твърди, че изследователите са открили как “няма данни за замърсяване на водоносния хоризонт от хидравличните химикали при разлом на земните недра чрез разбиващите дейности”и че “няма течове от хидравлично разбиване в дълбочина”. Освен това замърсяването на подземните води, пишат учените, може да се случи и при конвенционалните нефтени и газови операции и това “не е нещо уникално за хидравличното разбиване”.

Университетът оттегли доклада след като провеждането на независимо разследване, поръчано от университета, разкри, че Гроут има конфликти на интереси, които не е разкрил при проучването. Според Bloomberg News, Гроут е член на борда на директорите на Plains Exploration & Production Co. Там той има 10 000 акции и получава годишна такса, която за 2011 година е възлязла на 58 500 щ.д.

При обявяване на резултатите от независимия преглед университетът подчерта, че “съдържанието на доклада – синтез на различни бели книги, написани за хидравличното разбиване – не е поставено под въпрос за валидиране или критика” и че експертната група за преразглеждане на решението “не е открила доказателства за умишлено изопачаване” от авторите на изследването. Изработено е набор от препоръки относно вътрешните процедури на университета за избягвне на конфликти на интереси и оповестяването им.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*