Дишащата кула в Питсбърг ще се стреми да бъде най-зеленият небостъргач в света

Организацията PNC Financial Services Group се надява да надмине строгите изисквания на LEED Platinum и едновременно с това да създаде най-здравословните работни места в най-новата си разработка – „Кулата“ на PNC Plaza. Намираща се в центъра на Питсбърг, тя има 74 322 кв. метра площ. Дизайнът й, създаден от архитектурна фирма Gensler , цели сградата да може да „диша“ и с това радикално се отдалечава от традиционната затворена и силно климатизирана среда на типичните офис-сгради. Крайната цел е това да стане най-зеленият небостъргач в света.

Разчистването и строежът са започнати през пролетта на 2012 г. Очаква се сградата да бъде завършена лятото на 2015.

Служителите в 33-етажната стъклена кула ще имат много достъп до естествена светлина и свеж въздух. Това са качества, типични по-скоро за европейската архитектура, казва директорът на Gensler Хао Ко. Работните пространства в европейските офиси често се намират в близост до прозорците, позволявайки на служителите да работят през по-голямата част от годината с естествена светлина. Дизайнът на кулата на PNC ще се възползва от климата в Питсбърг, който също може да осигури повече естествена светлина и подобрено регулиране на температурата през голяма част от годината, без да се използват традиционните енергоемки ОВК системи. При кулата това се очаква да се постигне с помощта на двуслойна фасада, както и отварящи се външни врати и прозорци, които позволяват навлизането на свеж въздух в сградата при оптимални условия – сградата ще може да „диша“.

Като част от устойчивия дизайн кулата ще сведе до минимум използването на околните реки около Питсбърг. Сградата ще използва смесителни батерии с нисък разход на вода, система за събиране на дъждовна вода за напояване на зелените покриви, а сивата и черната отпадни води ще се обработват и пречистват, когато това е възможно, за да се използват повторно.

Дизайнерският екип също така обмисля вграждането на горивни клетки, слънчеви панели, геотермални системи и други алтернативни източници на енергия, за да помогне за намаляване на въглеродните емисии на кулата.

Описанието в уебсайта на бъдещата кула акцентира върху фокуса, сложен върху това служителите в сградата да работят в по-добра среда. Работещите вземат по-малко болнични дни и са по-ангажирани с работата си, когато се намират в сгради, използващи подобни технологии. Самите компании осъзнават, че щастливите и продуктивни служители са нещо добро за бизнеса, особено в сегашния икономически климат.

В крайна сметка предизвикателство за дизайнерите е служителите в кулата да се чувстват като че ли са си седнали на пейка в парка, с лаптоп в скута, събути обуивки и с усещане за повяващ бриз.

От PNC добавят и, че кулата ще консумира 50% на сто от енергията, типична за офис сграда с аналогични параметри.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*