Принц Чарлз настоява за бързо спасяване на климата, докато чака да стане дядо

Един от най-големите еколози във Великобритания, уелският принц Чарлз, отново призова за бързи действия във връзка с изменението на климата, като предупреди, че не иска да остави „чаша, пълна с отрова“ на първото си внуче.

Говорейки в интервю по местната телевизия ITV, наследникът на трона каза, че сега е още по-чувствителен към проблемите за дългосрочното въздействие върху околната среда, тъй като се готви да стане дядо след новината, че херцогинята на Кеймбридж е бременна.

Чарлз е яростен защитник по въпросите на околната среда и е помогнал за десетки зелени ангажименти от страна на хиляди фирми чрез мрежата „Mayday“, която създаде през 2007 г.

„Продължавам от години (да говоря) за значението на мисленето в дългосрочен план по отношение на щетите за околната среда и изменението на климата“, каза принцът. „Ние наистина не бихме искали….да оставим един все по-нефункционален свят на нашите внуци“.

„Не искам да се конфронтира, с бъдещия ми внук, който ще каже „ти защо не направи нещо?“. Чарлз, който се почувствал „много стар“ при новината за бъдещото внуче, казва, че сега за него е още по-важно да може хората да са сигурни, че ще оставят на идното поколение нещо, което да не е „чаша, пълна с отрова“.

Коментарите следват серия от научни доклади през последните месеци, които предупреждават, че светът е на път към потенциално катастрофално повишение на глобалните температури и то само в рамките на времето до края на века – датата, което днешните бебета е възможно да доживеят.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*