Google налива още $200 млн. в тексаски вятърен парк

Google тази седмица увеличи допълнително портфейла си енергия от възобновяеми източници, като инвестира 200 милиона долара във вятърен парк в Западен Тексас.

Компанията обяви, че е постигнала сделка за 161-мегаватовия вятърен парк „Spinning Spur“ в Олдъм Каунти, на около 50 км. от Амарило, която е разработена от EDF Renewable Energy.

Spinning-spur

Ветропаркът започна да функционира точно преди края на годината и се очаква да осигурява достатъчно енергия за около 60 000 жилища. Налице е изкупно споразумение с местната ЕРП компания SPS, която облсужва основно Тексас и Ню Мексико.

Този ход е най-новият от поредица от инвестиции във възобновяеми източници, която Google направи през последните години, които гарантират, че ИТ гигантът може да разчита на около 2GW чиста енергия собствено производство.

Проектите на компанията включват 845MW вятърна ферма „Shepherd Flat“ в Орегон, една от най-големите вятърноенергийни разработки в света, както и соларния проект „Ivanpah“ в Калифорния, който в момента е изграден на повече от 75 на сто пълна и ще осигури 377MW капацитет. В допълнение ИТ компанията обяви планове да инвестира в първата щатска преносна линия за вятърна енергия, което може да осигури поддържащата инфраструктура за нова серия офшорни вятърни паркове край източното крайбрежие.

В блог пост Google заяви, че корпорациите могат да бъдат „важен нов източник на капитал“ за сектора на възобновяемата енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*