ВЕИ производителите чакат Йотингер да ги защити от решенията на ДКЕВР

Българските производители на възобновяема енергия чакат еврокомисаря Гюнтер Йотингер да посети България, за да ги защити от решението на националния енергиен регулатор за „таксата за достъп“, която бе наложена през септември 2012. Съгласно решението на ДКЕВР такса за достъп до електропреносната мрежа трябва да плащат всички ВЕИ доставчици, а самите те я определиха като дискриминационна.

Gunther Oettinger-600

Очаква се към края на февруари у нас да пристигне европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов снощи по време на среща с медии. Комисарят е поканен и силно желан гост не само за фотоволтаичните производители, но и за всички други, заети в производството на екологично чиста енергия. Имаме основание да вярваме, че той ще се отзове на поканата и наистина ще пристигне в България, сподели Газдов.

Междувременно секторът възобновяема енергия у нас е в пълен застой, след като преференциалните изкупни цени за зелена енергия бяха намалени, бе наложена прословутата такса за достъп и най-накрая бяха определени нулеви лимити за включване на нови мощности в електропреносната мрежа до 2016 г. В момента доставчиците на фотоволтаични и ветроенергийни системи виждат единствения шанс за реализация на своите технологии в лицето на малки проекти на отделни индивидуални клиенти или малки и средни предприятия, които търсят частична или пълна енергийна автономност. Това могат да са стопани на обекти без достъп до електропреносната мрежа (например високопланински селскостопански обекти) или пък малки фирми, които искат да покрият по-голямата част от енергийните си потребности от ВЕИ и да доплащат съвсем малко за ток от мрежата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*