ЕИБ финансира балтийска вятърна ферма с 500 милиона евро

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпуска заем от 500 милиона евро за най-голямата офшорна вятърна ферма до момента в немската част на Балтийско море – това е EnBW Baltic 2. Проектът се реализира от EnBW Erneuerbare Energien GmbH. Договорът за финансиране бе подписан днес в Карлсруе.

Позицията и мащабът на EnBW Baltic 2 я правят особено взискателен проект. 80 вятърни турбини ще бъдат разработени на 32 км северно от остров Рюген. Морето може да бъде с дълбочина 44 метра в тази област, което означава, че са нужни специални фундаментни конструкции. С капацитет от 288 мегавата EnBW Baltic 2 ще постигне годишно производство от 1,2 милиарда киловатчаса. Това означава, че около 340 хиляди домакинства могат да се захранват ежегодно от него. Около 900 000 тона въглероден диоксид могат да бъдат спестени на природата по този начин.

EnBW-Baltic2
Вилхелм Молтерер, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, и Томас Кустерер, финансов директор на EnBW Energie Baden-W?rttemberg AG, при подписването на договора

Оператор на проекта е компания EnBW Baltic 2 GmbH, която е създадена за тази цел. EnBW Baltic 2 е втората офшорна вятърна ферма в германската част на Балтийско море за EnBW. Енергийна компания също така оперира офшорната вятърна ферма EnBW Baltic 1, която се намира в по-южните части на морето. EnBW Baltic 2 обаче надминава своя предшественик по отношение на мащаба и на изходния капацитет: ще има четири пъти повече турбини и ще генерира шест пъти повече електроенергия. Турбините трябва да бъдат въведени в експлоатация през 2014 година.

„Взискателните проекти са необходими, за да може Германия да реализира своите амбициозни енергийни цели. EnBW Baltic 2 определя стандарти. Това ще бъде пример за бъдещи проекти от такъв мащаб“, каза Вилхелм Молтерер, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, също отговорен за финансирането за Германия.

„Ангажиментът на ЕИБ към проект като EnBW Baltic 2  има съществен принос за енергийния преход. Участието на ЕИБ в такива проекти представлява решаващ елемент в структурирането и финансирането“, каза Томас Кустерер, финансов директор на EnBW Energie Baden-W?rttemberg AG.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*