Фотоволтаични покриви у нас няма и няма как да има

39,4% от фотоволтаичната енергия в Германия през 2010 година е добивана от малки локални инсталации, разположени върху покривите на еднофамилните къщи. Към 2012 година този дял е дори още по-сериозен – около 50%, по данни на solarwirtschaft.de.

Германия, разбира се, е един специален случай. Страната е своеобразна „родина“ на соларния покрив, след като още през 90-те години на миналия век държавата провежда и финансира пилотен проект „1000 покрива“ за монтаж на фотоелектрични модули по покривите на еднофамилните къщи. “Тогава в Германия се появи първият проект “1000 покрива”, който имаше за цел да тества този вид технологии. Хората имаха двойни електромери – едната част отчиташе колко електроенергия те черпят от мрежата, а другата част мереше колко са вкарали”, разказа пред GreenTech.BG проф. Петко Витанов, ръководител на Централната лаборатория по соларна енергия и нови енергийни източници при БАН. Разликата в сумите се оказва добър начин за облекчаване на домашните бюджети. След успеха на проекта “1000 покрива” в Германия идва ред на втори проект -“100 000 покрива”, а по-късно покривите стават 1 милион – все с държавна финансова помощ и задължение за изкупуване на добитата соларна енергия.

rooftop-solar-panels

Да повторят успеха на немските покриви, това е мечта на ВЕИ индустриите в повечето европейски страни, както и в България. Изгледите това да се случи у нас обаче са малки.

От една страна, за периода до 2016 година държавата е определила

нулеви лимити за присъединяване на нови енергийни мощности.

Причината за това, най-общо казано, е виждането на регуалторите за прекалено бърз растеж на възобновяемите източници в страната. Делът на ВЕИ в общия енергиен микс на страната е над 14%, а националните индикативни цели за дела на ВЕИ в енергийния микс към 2020 г. е 16%.

На второ място пречка са

тромавите и дълги административни процедури и срокове,

непосилни за малкия инвеститор. За изграждане на малка фотоелектрична инсталация върху покрив на еднофамилна къща собственикът трябва „извърви“ целия административен път, който трябва да извърви и инвеститорът в голям ВЕИ парк или строителят на цял комплекс нови офис-сгради. Това означава множество тромави процедури, документи и разрешителни и протяжни срокове за чакане. Те в най-добрия случай траят „колкото една бременност“, по думите на Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Това обаче не е всичко. Има и технически пречки пред соларния покрив у нас.

rooftop-solar-panels-2

Текущите практики и регулации предполагат електроразпределителните дружества да инсталират електромерите на домакинствата. ЕРП-тата са и собственици на измервателните уреди. Човек не може са да си купи и инсталира електромер, различен от тези, които местното ЕРП му монтира.

ЕРП-тата обаче инсталират такива електромери, които не работят с двупосочно измерване на електричеството. Те не могат да водят две сметки – една за потребеното електричество и една за подаденото към мрежата. Вместо това електромерите „натрупват на една и съща сметка“ всичко измерено. Входящият капацитет се трупа, изходящият пак се трупа. С други думи ако едно домакинство произвежда зелена електроенергия и я подава към електропреносната мрежа, тя се таксува като енергия, купена от националната електро-мрежа. Домакинството ще плаща за нея. За проблема разказа инж. Румен Христов, собственик на една от първите фирми-инсталатори на фотоволтаични системи у нас.

Фирмата на инж. Христов е разработила „българско изобретение“ за справяне с горния проблем. То позволява на онези, които имат малка фотоволтаична инсталация, да не подават каквото и да е електричество към националната мрежа, за да не се налага да си я плащат. На практика уредът представлява реле, което изключова инверторите в момента, в който измервателните уреди отчетат, че локалното производство е повече от текущата консумация и домът започва да подава електроенергия към националната мрежа.

Стопаните на малки PV инсталации, според инж. Христов, са добре запознати с проблемната ситуация още преди изграждането на фотоволтаичните им покриви. Фактът, че нямат техническата възможност да продават излишната соларна енергия, е и причината техните фотоволтаични инсталации да не са изградени съобразно законоустановения ред за възобноваеми източници. Прескачат се всички дълги сложни административни процедури и срокове. Инсталациите се правят „като за себе си“.

Кой ще си прави фотоволтаичен покрив при това положение?

ЕдинственИте възможни варианти за появата на фотоволтаичен покрив у нас  остават или безумният личен ентусиазъм на някой еко-маниак, или – което е по-вероятно – много добре преценени и разчетени проекти за частична или пълна енергийна автономност.

Един възможен сценарий са

обектите без достъп до електропреносната мрежа.

Това могат да бъдат хижи, високопланински селскостопански постройки и ферми, метеорологични станции и др. В такъв случай собственикът ще трябва да проектира система, включваща както фотоелектричните модули за производство на енергия, така и система за енергийно съхранение (акумулатори), евентуално енергийно ефективно осветление и енергийно ефективни уреди. Възможно е дори да се прибегне до закупуването на електроуреди, работещни на прав ток. Такива уреди има и те са много икономични. Проблемът е високата им първоначална цена.

Друг възможен вариант, какъвто е реализирал инж. Христов, е

малката частна фирма, търсеща независимост от „енергото“.

За традиционните малки фирми потреблението на енергия обикновено започва около 9 сутринта, когато служителите идват на работа, става по-интензивно около 10 ч. и остава такова до около 16-17 ч. След това потреблението намалява до 18 или 19 ч. и напълно спира. Този начин на потребление приблизително съвпада с интензивното слънчево греене и с добива на повече фотоволтаична енергия. При добро планиране това ще означава, че фотоволтаичните мощности могат да покриват по-голямата част от потреблението на енергия във фирмата.

primeren-grafik

Малката разлика между произведеното и консумираното ще се компенсира с ток, получен от националната електроразпределителна мрежа. На „енергото“ ще се плаща само за този малък обем. По този начи се постига доста голяма енергийна независимост.

34 коментара

 1. Фотоволтаични покриви в България никога няма да има защото сме задръстена държава и монопола на електро разпределение няма никога да позволят това ,по причина че после ще го духат.В развитите държави соларните системи и фотоволтаиците са много по развити по причина че държавата ги субсидира.Фотоволтаичните системи са скъпи като инвистиция първоначално но са много по икономични.

 2. Иван Грънчев
  Нищо насила не е спряно.
  Фотоволтаиците работят всеки ден и в празници. Няма ялов ден.
  Струва си !
  Тромава е процедурата за продаване към мрежата до 30 KWp, но я има.
  Времето за разрешаване е от 4 до 14 месеца.
  Първо разучаваш какво искат за да не те връщат.Тук е важно бързо да внасяш документите и на ВСЯКО забавяне-Жалба до всички инстанции. Пука им защото гори малкият “ бушон“в местните Дружества.
  Другият вариант без нерви за собствена консумация. Умните релета за време ти включват различни уреди:КЛИМАТИК, пералня,миялня, готварска,бойлер и др през деня.Има и вариант за дистанционно включване.
  Слинцето го има и в България условията са прекрасни ток от слънцето.
  Тази година присъединихме към мрежата 4 обекта и 2 на частни лица;5,8,15 KWp.
  Ток трябва всеки ден.Цените ще се вдигат както всичко което се продава.
  Инвестираш ведъж ползваш 25 и повече години.
  Честито!

 3. Емпиричен опит: едно австрийско „умно цвете“ с радиус на PV-то си около 4-5 метра,в силен пек по обяд успя да произведе около 1600W.При това е със следяща система.За около 28 хил.-ки ..толкова!Заповядайте,има го в БГ.
  И…ама,да не се сърди някой по-нагоре-акУмУлатор се пише!

 4. Г-н Прокопи,писали сте своите „дървени философии“на тема „Електрика“през 2013г.!Сега сме края на 2014г.Със „цени“ от „ветровки“ и „слънчовки“ по 400 лв. MWh!Много народ „прогледна“ и започна да си прави автономни фоторволтаични мрежи,които като се сметне „хитро“и добре не излизат чак толкова скъпо!Осветление-НИСКОВОЛТОВО!Система,ИНВЕРТОР-АКОМУЛАТОР с МИНИМАЛНО-ОПТИМАЛНА конфигурация!Без такива уреди като БОЙЛЕРИ,ПЕЧКИ с електрически фурни,РАДИАТОРИ за отопление!Остават ХЛАДИЛНИЦИ,ПЕРАЛНИ,СЪДОМИЯЛНИ,ДРЕБНИ ел.уреди,КОМПЮТРИ,ТЕЛЕВИЗОРИ и др.за които не мога да се сетя в момента,но ВАЖНОТО е това ВСИЧКИ да се ползуват с някакъв РЕД!И тогава една такава система не е необходимо да има консумирана мощност повече от 3.5 kW!При това положение разни там „СКУБАЧИ“да го духат!Без разни „тапии“ и „тапиики“от мухльовци чиновници,съгласно МАФИОТСКИТЕ „закони“!!!Е, топлата вода е пак от СОЛАРНА инсталация и от отоплението,а пералнята е най-добре да е с ДВА маркуча-за топла и студена вода!ВСИЧКО е въпрос на ДОБРИ СМЕТКИ!!!

 5. г-н Велков,
  въпроса е,че ЕРП-тата нямат никакво желание да монтират такива електромери,въпреки,че всички произведени след 2010г. имат възможност да отчитат подадената енергия към мрежата отделно.

 6. Пълна глупост и сега мога да присъединя соларен покри, да не говорим, че проекта за 10 000 покрива съм го създал аз, 2006 година и бе копиран от “ Соларната асоциация“. ЕРП-тата инсталират по един електромер, този който произвежда и този който черпи, не виждам проблем, а и смисъл да продавам само не нужното ми електричество. За повече информация, услугата включва финансиране, доставка, монтаж и присъединяване:

 7. Инж.Ангелов прегледах статията и като цяло е добра защото България трябва да има 16% от ВЕИ но това е върху крайното потребление на енергия и електричеството има само 28% дял в крайното потребление т.е. за да се изпълнят тези 16% трябва около 60% от електричеството да идва от ВЕИ но има 10% задължително за транспорта биогорива.
  При Козлодуй и Белене т.е. 4 000MW какво правим с другите мощности при факта ,че лятото потреблението пада под 4000MW .
  Нали знаеш ,че има задължително изкупуване на ток от някои ТЕЦ 1 и 3 ,и т.н. мощности плюс ВЕИ-то около 1500MW е = на грубо 3500MW от които задължително се изкупува тока.
  Ами държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ – 1580 MW
  НЕК-АД може да спира мощностите които притежава с изключение на АЕЦ но трябва да изкупува тока от частните мощности т.е. става много ток.

  СТАТИЯТА Е ДОБРА с леки неточности.

 8. Атанасе, потвърждавам мнението на Прокопий, посочил си уникално глупава статия, на човек нищо не разбиращ от енергетика, пълен профан в областта.

 9. Просто искам да споделя знанията си и информацията до която съм достигнал с години труд за пресяване и анализиране.

  Тук http://darikfinance.bg/novini/89333#comments в коментар № 1 до 11 съм ги написал основните неща.

 10. Prokopi, познанията Ви са много повърхностни и доста ограничени – престанете да ръсите мастни клетки из форумите – вече знаем от къде произхождате…

 11. Фотоволтаиците с 16% КПД и ветрогенераторите с 40% КПД могат и трябва да се комбинират с мощности които се пускат и спират за минути – ВЕЦ и газови турбини.Отделно трябва да се съхранява тока и това става с ПАВЕЦ и нашият “Чаира“ строен за евтиният нощен ток от Козлодуй е най-големият на Балканите.
  И немците са измислили добър начин – http://bnt.bg/bg/news/view/62845/ekocentrala_v_germanija

  Преди всичко се прави термоизолация която икономисва 2000MW енергия на час според екс-министър Плевнелиев.
  След това “Топлофикация“и топла вода от слънцето и в Дания ще пускат – напишете solar & other renewables – state of green в Google
  Може и децентрализирано http://integral2005.com/gallery.html защото е смешно с електричество да се загрява вода за къпане и пране.

  И след това фотоволтаици и “перки“ на покривите на сградите.

 12. М да посочил си уникално глупава статия.
  Която само ми сваля мнението за журналиста които я е написал.
  Така че чети пак какво съм написал и дето се казва безмислен спор с фактите не води.

 13. Prokopii – 2000MW по 24 часа по 365 дена е 17 520 000 000 кw/h годишно производство
  В сайта на АЕЦ “Козлодуй“ е дадено 15 700 000 000млрд. произведено електричество ,и има разликата
  от около 2 000 000 000 kw/h защото 5 и 6 блок не работят 365 дена в годината.

  Тук http://www.webcafe.bg/id_2000442102_AETs_Belene:_5_bezsmislitsi_i_5_vaprosa прочети внимателно “безсмислица №3“ за фотоволтаиците.

  В коментара ми тук от 16/01/2013 в 18:30 часа съм дал адрес в дарик финанси.

 14. Не е зле да се вкара малко разяснение за фотоволтаиците
  1.Работят само когато има слънце.
  2.Енергията от тях е крайно недостатъчна спрамо енергопотрблението
  3. Дават ток в времеви интервал в който останалите енергини мощности задоволяват енргиното потребление (в 90% от случаите).
  4. Не облекчават а натоварват енергината мрежа с малки изключения.
  5. За изработката им и рециклацията им заминава повече енергия отколкото произвеждат през целия си живот в CO2 измерение са по вредн от ТЕЦ.
  При тия няколко факта за да са рентабилни поне до някъде трябва да са на подходящи места които в Европа в момента са доста малко(еле па в Германско). Трябва да се изменят пиковите часове на енергопотребление(което както виждам не е направено).
  За електромобилите не знам много за свтовната конспирация но в момента в който има адекватна батерия сам ще си сглобя електромобил не е велика филосфия, в момента това е единствената спирачка нямаме евтини и достатчно добри батерии. Сегашните са 1 скъпи 2 с доста незадоволителни параметри 3 не са много екологични (отработката им струва много, няма евтин начин за рециклацията им, така наречената им рециклация е като на ядреното гориво събират се на „безопасни“ бунища“)

 15. Радев, електромобилът не се е наложил, защото не започнаха да го развиват сериозно преди 30-40 години. Петролните компании дърпат конците, цоцат от утвърдените технологии и не ги боли за после. И така, години на ред никаква алтернатива на пушештите автомобили. Сега ще чакаме да се развият, че да поевтинеят, че и бензина да поскъпне и да е на далавера електромобила. А можеше да е отдавна.

 16. 39,4% от фотоволтаичната енергия в Германия през 2010 година е добивана от малки локални инсталации, разположени върху покривите на еднофамилните къщи. Към 2012 година този дял е дори още по-сериозен – около 50%,
  тава е пътя двупосо4ен електромер и фотоволтаици на покрива,произвеждаме ел. енергия и когато не ни трябва тока си заминава в енергийната система на страната,а когато имаме недостик си го взимаме обратно,тоест енергийната система игаре ролята на акумолатор,защото всеки знае 4е акумолирането на ел. енергия е много скъпо на4инание,то затова и електромобила не може да се наложи

 17. Без да се обиждаш чиста печалба е с отчисленията амротизации и тн и тн
  Ич не си в час дето се казва.

 18. Prokopii – не можеш да смяташ ли ??? – ако Козлодуй при 2000MW има чиста печалба /за 2010 и 2011год./ – 200млн.лв. се умножава по 100 е равно на 20млрд.лв. т.е. цената на Белене тоест ако Белене продава тока като Козлодуй се изплаща за 100год. и да се изплати за 25год. трябва да го продава 4 пъти по-скъпо около 0,20лв. което е повече от ветрогенераторите.
  Дал съм адрес на дарик финанси в коментара ми от 15/01/2013 в 14:21 часа.– няма как да се отвори мозъка и да се сложи там информацията и изведнъж да станем образовани и затова иска четене и разсъждения , и аз ти давам готова,смляна информация която е най-скъпата стока на 21 век.

 19. Интересно ми е дали има друг като мен в България да живее в зона свободна от ЕВН, ЕОН , ВиК , ДКЕВР , водни някакви комисии и.т.н. Не е необходимо много – само две-три години принудителни контакти с тези ненормални структури и ще се освободите от тях понеже нямате друг избор.

 20. Ум царува, ум робува, ум патки пасе…
  Виж кой и как те пасе:
  1. „http://alturl.com/pb75o“
  2. „http://bit.ly/UtKAyZ“

 21. Атансе имаш основни понятия по математика и електротехника сметни пак цена и тн Белене на най вискоа цена с най-високи косумативи абе на най най
  се излаща за 20 25 години.Това едно на ръка следващото е че Бългярия няма как и къде да съхранява ядрени отпадъци как е заобиколен ЕС нямам идея ако имаш желание сигурно ще намериш, за сега се задоволи с факта че нашите отпадъци отиват в Русия и така ще е и занапред. Просто си прегледаи фактологията направи няколко лични сметки порови се още малко.
  Имаш и екстра фактори като Белене ще създаде работни места, цената на тока ще се покачва и пеалбата ще нараства. Пак стигаме до най евтина и най екологична е ядрената енергия. Има и още един фактор България е на много подходяща енергина позиция и Белене ще с още един + .
  П.П
  на 20 милиарда евро е смятана Белене и пак е на почти 2 пъти печалба за срока си на годност без допълнителни екстри като износ на ток и удължаването срока на използване което и в момента вдига почти 2 пъти продължителноста на живота на реакторите.

 22. До – Prokopii
  ЕС забрани изнасянето на ядрени отпадъци и ще трябва ни е да си ги съхраняваме.
  Козлодуй е с евтин ток защото е строена отдавна ,а Белене ще струва 20 000 000 000млрд.лв. и при чиста печалба на Козлодуй от 200 000 000млн.лв. означава ,че Белене ще се изплати за 100год. тоест ако Белене трябва да се изплати за 25год. трябва ДКЕВР да изкупува тока на цена 4-пъти повече от този на Козлодуй.
  Тук http://darikfinance.bg/novini/87753#comments в коментар 18 ,22 и 30 съм написал подробности – иска се четене и гледане защото няма как да се отвори мозъка и да сложи информацията ,и да станем изведнъж интелигентни и образовани и да разбираме от енергетика и т.н.

 23. Напротив все още е и най евтината
  АЕЦ работи 30-50 години с най нови технологии до 70
  Не зависи от метереологични усовия и тн.
  За отпадъците опасни са то няма спор но доколото помня сме имали договор с Русия за съхранението им в крайна сметка се оказва най екологична и най евтина енергия.

 24. До – Prokopii
  Точно така е но нещо се бъркаш принципно за АЕЦ като най-евтина и екологична.
  С парите за Белене се правят – 10.000MW инсталирана мощност ветрогенератори даващи минимум 2000MW на час електроенергия и когато се дава повече ток се съхранява в ПАВЕЦ и “Чаира“ е най-голямата в Европа.
  И в коментар ми тук от 15/01/2013 в 14:21 часа освен коментар №22 е хубаво да прочетеш коментар 18.

 25. Освен чисто административните проблеми корупцията и тн Българщина има и чисто техническа страна. Фото фолтаиците деистват с нисъко кпд 18 % и деистват когато има светлина. За да са ефективни или поне за да не са на голяма загуба трябва да са съобразени с цялата енергина система на страната.При наличие на труднорегулируеми мощности в не пиковите часове е леко излишно и за мен престъпно да се ползват фотоволтаици за захранване вместо да се използват наличните мощности за целта. На много малко места в България може да се оправдае ползването на фотоволтаици за енергиен източник. И малка бележка под черта за изработката на един панел фотоволтаик и последващата му отработка се похабяват повече енергия и ресурси отколкото би замърсила една топлпцентрала за еквивалентното количество произведена енергия.

 26. До – Тодор Раев
  Относно електромерите сте 100% прави и ЕРП-тата трябва да бъдат съдени но проблема е много по-сложен защото ветрогенераторите за града имат 40% КПД при 18% на фотоволтаиците.
  И не мисля ,че коментара не е “за тук“ защото хората трябва да знаят какво ни чака – 200.000.000млн.лв. е глобата от ЕС на година за всеки процент под 16% енергия от ВЕИ.
  Българските фотоволтаична и ветроенергийна асоциации подадоха жалби в европейската комисия срещу такса пресъединяване на ВЕИ и в момента тече проверка дали тя не е нерегламентирана субсидия от страна на държавата. Ако проверката покаже подобна нередност, страната ще плаща и глоба от 50 000 до 100 000 евро НА ДЕН.
  Бълг.граждани бяха измамени и тук http://darikfinance.bg/novini/80521#comments имената говорят сами и се чудех как така Цв.Бориславова е на трето място ,и 6.000.000.000млрд.лв. са много пари.
  Хората са измамени защото си нямат представа за какво става въпрос и затова предишният коментар съм го обяснил и съм дал нет-адрес в дарик финаси какво може да се направи за България като стратегия.

 27. Здравейте,
  Атанас
  15/01/2013 в 14:21
  благодаря за осведомеността, която получихме относно ВЕИ , но коментара
  Ви не е за тук и отдалечава и разсейва решаването на проблемите залегнали в Темата. Нищо лично.

 28. Да изясним факта ,че 16% от ВЕИ до 2020год. е 16% върху брутнАТА енергийна консумация и електричеството е само 28% от тази консумация т.е. за да се изпълнят изискванията на ЕС трябва 60% от електричеството в РБ-я да идва от ВЕИ.
  Тук http://darikfinance.bg/novini/87753#comments в коментар №22 съм писал за стратегията и като национална доктрина.
  Почти всички знаят ,че слънцето за 1 час дава на Земята енергия колкото ние консумираме за 1год. но фотоволтаиците имат до 18% КПД и затова топла вода от слънцето с над 83% КПД защото и шефът на отдела за възобновяема енергия към Международната енергийна асоциация (IEA) – Paolo Frankl го е казал: „Половината от енергията, използвана в света, е предназначена за получаване на ТОПЛИНА,това е повече от необходимата енергия за транспорта и електроенергията – това означава, че използването на соларна топлина ще има значително влияние в борбата за овладяване на климатичните промени и подобряване на енергийната сигурност.“
  “Престъпление“ е да се нагрява водата с електричество или газ при факта ,че слънцето е безплатно и КПД-то е над 83% и загубите по съхранение са под 10%

 29. Аз пък направо искам да попитам – включително и ДКЕВР – на какво основание енергата монтират електромери програмирани така, че да причисляват автоматично върнатата енергия в мрежата към изразходената. Практика в целия свят е върнатата енергия поне да се приспада от изразходената, но както винаги в България, чуждия опит се вкарва само до там до където им отърва на „внедрителите“, и никога така, че всички да са доволни.
  Мисля, че е крайно време ДКЕВР да зъдължи енергоразпределителните дружества да спрат с тази на практика установена кражба.

 30. Здравейте,
  във връзка с темата искам да се обърна към проф. Петко Витанов, ръководител на Централната лаборатория по соларна енергия и нови енергийни източници при БАН, какво направиха „Те“ знаейки за проблемите и
  в същото време начина за решаването им. Следейки събитията в БАН оставам
  с впечатлението ,че протестират за заплати без обвързване с резултати и
  възможност за „ЧасМаци“ , подпирайки някое Енергийно лоби.
  Искам да попитам и г-н Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация,който много отдавна се мотае в общественото пространство какви интереси защитава,каква е неговата Гражданска позиция по повдигнатите по-горе въпроси.Оставам с впечатлението от
  последните им протестни изяви,че се интересуват само от „преференциялни цени“ и подържане на монополно статукството ,без да
  се интересуват от състоянието на „дребния човек“. Смятам, че Асоциацията
  е в Дълг към Обществото и нейния „Плач е ,като вдовица за …….“ Смятам,
  че ако няма Общ отпор , няма да има в близко бъдеще необходимите
  резултати, а решения има. Няма да откриваме нито „Колелото“ нито“Топлата вода“ . Искам да завърша с закона на Нютон “ На всяко действие съществува противодействие,равно по големина и обратно по посока противодействие “
  инж. Тодор Раев
  гр. Бургас

 31. В страната на мутромилицията прогреса е застинало нящо.

 32. Всичко в името на човека, за човека и за благото на човека. И аз даже знам името на този човек.
  (виц от времето на Брежнев)

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*