Хошла: става ли дума за енергия, забравете експертите

Маймуните, хвърлящи дартс, имат същите способности да прогнозират като експертите, предвиждащи движението на цените на петрола“ – това брутално изказване принадлежи на Винод Хошла, един от най-авторитетните инвеститори в еко-технологии в днешно време.

Популярният инвеститор, който привлече над един милион долара в своя фонд за подкрепа за разработването на зелени технологии, е категоричен, че технологичната промяна в областта на енергетиката ще се случи много по-бързо, отколкото повечето си мислят, защото тя вече се е превърнала в основен фокус за техническите иновации.

За това как не трябва да се вярва на анализаторите Хошла има и конкретни примери. По време на конференцията ARPA-E Summit, посветена на технологичните пробиви в технологиите за чиста енергия, той цитира прогнозата на МакКинзи от 1980 година, според която до 2000 г. в света ще са продадени по-малко от 1 милион мобилни телефона. Де факто тогава те бяха над 100 милиона, посочи Хошла.

Хората пропускат да сложат в сметките технологичната иновация и не успяват да прогнозират, а аз виждам как това се случва отново и отново“, казва топ-инвеститорът. По думите му, най-добрият начин да прогнозираш бъдещето е да го изобретяваш.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*