Проследяване на птици и био-градини финансира МТел

greenpictreesДве био градини – едната в Родопите, другата в София, бяха изградени благодарение на програмата Мтел Грант, финансираща еко-проекти. Био-градините са създадени по инициатива на читалище „Бъдеще сега” в смолянското село Гудевица и на столичното сдружение “Агролинк”.

Сдружение “Зелени Балкани” от Стара Загора приключи проекта си по Мтел Еко Грант, маркирайки с GPS/GPRS предаватели осем птици, лекувани в Спасителния център за диви животни. Птиците са  върнати в природата, а благодарение на проекта тяхната адаптация бе проследена и отчетена – половината от лекуваните птици са успели да се приспособят отново към свободния начин на живот.

“Българско дружество за защита на птиците” проучи гнездовото разпространение на една от най-редките и застрашени птици в България – вечерната ветрушка – с финансиране от грантовата програма. В резултат са открити три двойки от защитения вид, всички в района на Сливен.

Пак с помощта на Мтел ЕКО Грант в Кърджали бе почистена уникална чаплова колония и вече се осъществява постоянен мониторинг на водолюбивите птици в колонията. Проектът бе спечелен от читалище “Обединение 1913”.

Грантовата програма на Мтел финансира  и проект за опазване на  защитения вид видра в Родопите. Сдружение “Инициативна група Витоша” изгради системи за ограничаване на достъпа на видрите до две от рибовъдните стопанства в района с цел тяхното опазване.

Финансиране получи и сдружение “Заедно за Свиленград” за изграждането на зелен пояс от дървета около речната дига на река Канаклийска. Усилията на сдружението за засаждането на дърветата са свързани с нуждата от превенцията на бъдещи наводнения.

Четвъртото издание на програмата Мтел Грант приключи с общо седем успешно реализирани екологични проекта. Акцент в грантовата програма за 2012 година беше възстановяване и опазване на биоразнообразието в пострадалите от наводненията райони в началото на миналата година.

За финансиране през 2012 година кандидатстваха  повече от 30 проекта. Комисия с участието на  неправителствени организации, медии и общественици определи  седем проекта, между които да бъде разпределен бюджетът от 110 700 лева.

1 коментар

  1. Проектите, които Мтел финансира по програмата си Еко Грант са полезни за природата, но най-вече имат голям социален ефект. Социално отговорната политика на мобилния оператор е пример и за други фирми да подпомагат усилията на еколозите!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*