Маргарита Милева: Изкуството и екологията в него имат и социална роля

"Синя роса" е част от изложбата на галерия Asher при центъра за модерно изкуство в Хюстън.

Малко по-рано ви разказахме как българската архитектка Маргарита Милева, която живее и работи в Ню Йорк, прави уникални рокли и бижута от гумени ластичета (виж цялата статия). Това е новото й увлечение в нестандартните материали, след като се прочула със склонността си да използва канцеларски материали като кламери и визитки, за да прави сложно изтъкани, меки рокли, подходящи за модния подиум.

За своите необикновени рокли и бижута Милева казва, че се надява да насочват вниманието към защитата на околнота среда и вторичната употреба на материалите. В професията си българката е сертифицирана за работа със „зелено“ строителство. Това й помага да знае как екологията може да бъде неразривна част както от архитектурата, така и от модата и красотата.

Golden_gate
Колието „Golden Gate“, наречено на едноименния мост при Сан Франциско. Направена е по повод 75-годишнината от изграждането на моста. „Мечтата за изграждането на Golden Gate е живяла над един век, преди Golden Gate Bridge да отвори лентите си за колите на 28 май 1937. Да отпазнуваме тези 75 години!“, казва Милева.
Колие "Панделки" в синьо
Колие „Панделки“ в синьо
Колието "Панделки" - поглед отблизо
Колието „Панделки“ – поглед отблизо
"Golden gate", този път в златисто
„Golden gate“, този път в златисто
"Синя роса" е част от изложбата на галерия Asher при центъра за модерно изкуство в Хюстън.
„Синя роса“ е част от изложбата на галерия Asher при центъра за модерно изкуство в Хюстън.

Но това не е всичко. Изкуството и екологията, вплетена в него, непременно имат и социален аспект, разказва Милева.

Възможностите са необятни

„В началото освен ластици използувах също кламери, ненужни визитни картички, метални обшивачни елементи за папки, малки мозаечни камчъчета, които имахме в офиса и т.н. Интересно за мен беше да констатирам, че има разлика във вкуса между Източния бряг, Ню Йорк и Западния, Лос Анжелис; между вкуса на различни възрастови групи и т.н. По необяснима за мен причина моите бижута се радват на особено голям успех в Тексас.  Огромно удоволствие ми доставя да намирам нови възможности и полета за изява, където моят дизайн може да предизвика интерес и провокира коментар.

Такъв е случаят с работата ми, свързана със CPALI.org. Това е организация с идеална цел, която подпомага развитието на изключително бедни райони в Мадагаскар. CPALI образова и помага на местното население (предимно фермери) да развиват нови бизнес проекти, с които да опазват олокната среда, а не да я разрушават, и по този начин на развиват също своя поминък. Аз започнах да използвам хартия от необработена коприна, която те произвеждат, и се ангажирам да пропагандирам идеите на организацията.“

Затова именно „Мадагаскар“ е името на гердан, който Милева е изработила от необикновения материал – хартия, която прилича на метална мрежа, и ластици.

"Пролетта е във въздуха" е името на това колие. Милева казва, че докато го прави, е имала усещането, че рисува.
„Пролетта е във въздуха“ е името на това колие. Милева казва, че докато го прави, е имала усещането, че рисува.
"Мадагаскар" - целият (вляво) и погледнат отблизо (вдясно), където се виждат фините нишки на копринения лист
„Мадагаскар“ – целият (вляво) и погледнат отблизо (вдясно), където се виждат фините нишки на копринения лист
"Толедо" е колие, вдъхновено от картините на Веласкес
„Толедо“ е колие, вдъхновено от картините на Веласкес
"Изгрев в земите на Навахо" е създаден да напомня за хълмовете от лава, старите скали на милиони години и величието на земите на Навахо. Там изгряващото слънце е вълшебство.
„Изгрев в земите на Навахо“ е създаден да напомня за хълмовете от лава, старите скали на милиони години и величието на земите на Навахо. Там изгряващото слънце е вълшебство.
"Зимното небе"
„Зимното небе“

Социалният и зеленият фактор в съвременното изкуство

„Съвременното изкуство се различава твърде много от своите предшественици дори само от преди около 20 години по изобразителни средства и теми. Особено внимание се обръща на нови материали, техники и т.н. Новите технологии са една от доминиращите теми в пресата, строителство, архитектура, формират нов начин на живот. Социалният фактор е също силно застъпен – къде, кой, как произвежда суровия материал, но също и крайния продукт. Всичко това е близо до моя начин на мислене и проектиране – архитектура, арт, мода, бижута. Надявам се да открия и нови полета за изява и да предизвиквам разговор с моите проекти.“

По време на своето пътуване из Аризона Маргарита Милева била запленена от искрящите цветове на пустинята в Аризона. Така се родила и нейната "Аризонска мечта".
По време на своето пътуване из Аризона Маргарита Милева била запленена от искрящите цветове на пустинята в Аризона. Така се родила и нейната „Аризонска мечта“.
Аризонска мечта - поглед отблизо
Аризонска мечта – поглед отблизо
"Барабани"
„Барабани“
Герданът от ластици „Painted Desert“ и снимки на една от роклите от ластици, инспирирана от Баухаус, са включени в изложба, организирана от Vitra Design Museum в Германия и Caixa Foundation в Испания. Изложбата е озаглавена „Тайните герои. Гениите на ежедневните предмети“ и се занимава с представяне на предмети, на които хората обичайно не обръщат внимание като кламери, ластици, анкерпласт, ветрила, залепващи листа за бележки (post-it) и т.н. - и как може да се вдъхне ноя живот на тези незабелижими и неуморни „герои“. Създаеното от Милева е представено и в образователните материали, съпътстващи изложбата. „Тайните герои. Гениите на ежедневните предмети“ ще пътува из Испания в продължение на 6 години - до 2018.
Герданът от ластици „Painted Desert“ и снимки на една от роклите от ластици, инспирирана от Баухаус, са включени в изложба, организирана от Vitra Design Museum в Германия и Caixa Foundation в Испания. Изложбата е озаглавена „Тайните герои. Гениите на ежедневните предмети“ и се занимава с представяне на предмети, на които хората обичайно не обръщат внимание като кламери, ластици, анкерпласт, ветрила, залепващи листа за бележки (post-it) и т.н. – и как може да се вдъхне ноя живот на тези незабелижими и неуморни „герои“. Създаеното от Милева е представено и в образователните материали, съпътстващи изложбата. „Тайните герои. Гениите на ежедневните предмети“ ще пътува из Испания в продължение на 6 години – до 2018.
"Пъстра пустиня"
„Пъстра пустиня“

 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*