Красив павилион изграден от 1300 палета

В далечната 2005 година Матиас Льоберман решава да построи временен павилион от стари палета за Световното първенство по ски – алпийски дисциплини в Оберсдорф, Германия.

palletpavilion-ed01

Тъй като доставните палета се намират по всички краища на света, те представляват евтин и надежден „строителен“ материал, който дава тласък на модерното течение, наречено „Палетотектура“, доста актуално в наши дни.

Та през 1995 година Люберман проектира и построява този павилион от 1300 палета, като ги прикрепва едно към друго чрез връзки и ремъци.

Palettenpavillion-2

Palettenpavillion-3

Palettenpavillion-4

Palettenpavillion-5

През нощта интериорът бива осветен с лампа и огледални рефлектори, при което гледката отвън става особено красива – светлините блестят през пролуките на палетата:

Palettenpavillion-6

Студенти по архитектура от Университета на Биберах помагат за изграждането на павилиона, който е висок 6 метра, широк 8 метра широк и дълъг 18 метра. Доставните палета са подредени в едно върху друо и едно до друго в криволинеен дизайн, прикрепени заедно чрезвръзки и пристегателни ремъци. Неправилната геометрична форма създава вътрешно пространство, наподобяващо  пещера, където са посрещани посетителите.

Palettenpavillion-7

И сега въпросът, който дотук остана без отговор – за какво е цялата тази работа? Временният павилион е използван като място за срещи на представителите на медиите със спортисти от първенството след техните спускания на пистата. По време на ски-състезането, което очевидно се случва през зимата, структурата често се оказва покрита със сняг, което я прави още по-красива.

Palettenpavillion-10

Тъй като е изграден само от палета, връзки и ремъци, павилионът се е дсоказал и като лесен за демонтиране и рециклиране след състезанието.

Льоберман решил да използва палета, за да накара хората да погледнат на нещо добре познато и „досадно“ в една нова светлина: като строителен материал. И това се случва през 2005 г., когато идеята е все още сравнително нова за повечето хора.

Павилионът през деня и през нощта:

Palettenpavillion-8

Palettenpavillion-9

 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*