Еколозите: БГ гражданите отказаха да легитимират строежа на нова атомна централа

„Резултатите от референдума ясно показаха нежеланието на българските граждани да узаконят строежа на нова атомна централа и на харченето на милиарди левове за остаряла и рискова технология“, обявиха екологичните организации „За Земята” и „Грийнпийс”. Те насочиха вниманието към пренебрегнатите констатации, че националният вот бе силно политизиран.

Referendum-300„Референдумът не беше граждански, а политически. Бе иницииран от една партия, чиято върхушка очевидно има икономически интереси в АЕЦ „Белене” . Дебатите след референдума отново бяха окупирани от политици.  Гражданските организации не бяха допуснати да изразят своите позиции” – коментира Генади Кондарев.

Във вечерта след референдума масовите медии дадоха думата на политиците да анализират резултата. Пресконференции имаха повечето политически партии. В същото време, според еколозите, „противниците на ядрената енергетика бяха поставени под пълно медийно затъмнение, а инициативния им комитет не беше регистриран в ЦИК поради скалъпени набързо правила“.

Като цяло в обществените медии надделяха политическите и отчасти икономическите аргументи относно спорния проект. Почти не се чуваха аргументите, свързани с рисковете при експлоатацията на АЕЦ, колосалния проблем – съхранението на ядрени отпадъци, системните недостатъци на ядрената енергетика като цяло – корупция,  укриване на информация и несъобразяване с предписанията за безопасност.

„Политическите партии изкривиха основния смисъл на референдума, като призоваваха хората да гласуват за или против правителството. Изместиха темата за или против развитието на ядрена енергетика в България. Това беше направено с цел референдума да бъде включен като част от предизборната кампания на политическите партии за парламентарните избори през лятото” – коментира Тодор Тодоров от „За Земята”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*