„Късо съединение“ вдъхва нов живот на нежелани кухненски уреди

През последните години, ремонтът и модернизацията на електрониката в дома до голяма степен бе изместена от тендецията да се използват еднократни уреди, които след развалянето си отиват не на ремонт, а направо на боклука. Това с особена сила важи за дребна домакинска техника като печки-духалки, кафеварки, тостери и др.

short_circuit_kitchen_appliances-4

short_circuit_kitchen_appliances-6Френският дизайнер Гаспар Тине-Бере предлага да ремонтираме и да използваме отново изхвърлените и повредени уреди след ремонт чрез лесно достъпни регенерирани материали, осигуряващи необходимите компоненти. Той гарнира всичко това с тела, изработени от корк.

Проектът „Късо съединение“ води началото си от една британска инициатива на име „Bright Sparks“, която се стреми да рекламира повторното използване на нежеланата електроника. Техиката се ремонтира и продава със значителен отбив. Досега Тине-Бере е създал кафемашина, тостер и няколко чайници – всичко това все от изхвърлени или повредени уреди, регенерирани материали, както и естествен корк.

„Моите кафе-машина, чайници и тостер са направени от повторно използвани компоненти и фабрични стъклени компоненти като бутилки от вино ии химически стъкленици, за да се възползвам от тяхнта вездесъщност и стандартизирани размери“, обяснява дизайнерът.

short_circuit_kitchen_appliances-10В допълнение към това, че предлага на потребителите евтини и екологично отговорни продукти, Тине-Бере също така смята, че един бизнес, изграден на баата на повторното използване и рециклиране на електроника всъщност представлява отлична възможност за създаване на нови работни места в полза на местната общност, както и на околната среда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*