Онлайн петиция зове да гласуваме за спасяването на пчелите

„Тихо по целия сват милиарди пчели умират, което застрашава нашите култури и храни.Но само след няколко часа Европейският съюз може да предприеме действия да забрани най-отровните пестициди и да проправи пътя към забрана в световен мащаб, което да спаси пчелите от изчезване“. С тези думи започва призивът на една нова онлайн петиция за спасяване на пчелите, която призовава да гласуваме, за да се издейства забрана на пестицидите на база неоникотиноид, които тровят пчелитe.

honeybee_genehanson

„Четири страни от ЕС са започнали забраната на тези отрови и някои от пчелните популации вече се възстановяват. Преди дни официалният пазител на безопасността на храните в ЕС заяви за първи път, че някои пестициди фатално увреждат пчелите. Сега правните експерти и европейските политици призовават за незабавна забрана. Но Bayer и други гигантски производители на пестициди лобират усилено, за да ги задържат на пазара. Ако направим огромен „рояк“ от общественото недоволство сега, ние можем да настояваме пред Европейската комисия да постави нашето здраве и нашата околна среда на място преди печалбата на малцина“.

Целта на кампанията е да събере 2,5 милиона гласа, а над 2,1 млн. са вече събрани. Надеждата на инициаторите е че водещи евродепутати ще внесат това послание „в навечерието на важна среща тази седмица в Брюксел“.

100 коментара

 1. Подкрепям петицията, за да спасим живота на планетата!

 2. Подкрепям! Искам да участвам в инициативи, протести и друг вид борба за спасяване на пчелите.
  за повикване: bunny_granny@abv.bg

 3. Подкрепям. От тях зависи животът ни!

 4. Подкрепям

  Строги санкции за използването на опасни пестициди.

 5. …ПОДКРЕПЯМ….би трябвало от това да са заинтересовани,не само пчеларите,а всички….

 6. Главната причина за измирането на пчелите са химикалите с които се пръска и особено рапицата за биогориво – учените отдавна са доказали ,че въглеродният отпечатък на рапицата като биогориво е с 1,1-1,5 пъти повече от нефтените горива.

 7. Не само сте закъсняли, вие изобщо не сте гласували.
  Това тук не е петицията, а е само новина за нея. А вие „гласувате“ в коментарите на тази новина. Индианци такива.

  Линк към петицията има в самия текст на тази новина.
  Ето го още веднъж :

  „http://www.avaaz.org/en/hours_to_save_the_bees/?cgZISdb“

 8. 2,5 милиона гласа. Интересна цел за кампания, която трябва да спре най-влиятелните производители на пестициди в света. Да опитаме все пак искам да има животинки, с които да си лекуваме ревматизма на старини!

 9. Подкрепям! трябва да направим нещо срещу този геноцид над човечеството!

 10. Подкрепям. Нека се спасим сами.

 11. И аз съм „ЗА“,и мисля че нвсе още имаме шансове.

 12. Подкрепям изцяло ! Но малко сме закъсняли !

 13. Доколкото знам,има предположение,че може би вълните за мобилните телефони дезориентират пчелите и те не могат да намерят обратния път до своите кошери,но никой не е сигурен каква е истинската причина за измирането им.Но подкрепям!

 14. Подкрепям!Мерките трябва да бъдат взети незабавно.

 15. Подкрепям,без пчелите ,света загива!

 16. По данни на биолози и учени,3 години след изчезването на пчелите , хората ще измрат от глад,те са естествените богове на природата,без тях няма опрашване,няма храна ,изкуственото опрашване не дава резултат,а дори да даде ,храната която ще се произведе,няма да е достатъчна ,което от своя страна води до канибализъм и изчезване на човечеството.Нека всеки се замисли,до къде ще стигне от необходимост да оцелее и да го приложи преди да му се наложи,един вид да преобразуваме бъдещата агресия в настояща полза и нека спасим нашите спасители.

 17. Подкрепям петицията! Нека да опазим пчеличките!

 18. Подкрепям петицията, за да спасим заедно живота на планетата!

 19. Подкрепям петицията, за да спасим живота на планетата!

 20. Как точно да подкрепим петицията?

 21. Пчелите са индикатор който показва какво ще се случи с хората много скоро. А ПРОБЛЕМИТЕ СА ЯСНИ: Г.М.О. продуктите, вредните емисии във въздуха,водата и почвата, вълните излъчвани от мобилните устройства и стреса от промяната на естествените условия и среда на живот.

 22. подкрепям петицията ще се борим до последно

 23. Спрете да тровите пчелите!Те не са толкова издържливи като хората!

 24. Те си отиват !За тях милост няма!Парите са тези които ги убиват!Да убием парите ,за да спасим света!

 25. Пчелите са природна сила и ние трябва да направим всичко възможно да ги опазим !

 26. Не трябва да допускаме да изчезват пчелите!

 27. Къ рекъл един умен чувек… – Изчезнат ли пчелите, след тех са оратъ!

 28. Трябва да спасим тези може би най-чисти животинки, с който без тях неможе да има живот повече от 4 години!

 29. Този месец ми загина и последния кошер. На моят учител загинаха 50 кошера за два месеца. Ако не се спре с тези химикали, утре и ние ще умрем. Прудукцията, която отглеждат зърнопроизводителите е oтровна, дори кокошките не искат да ядат от нея. Oровена е и почвата.

 30. Този месец ми загина и последния кошер. На моят учител загинаха 50 кошера за два месеца. Ако не се спре с тези химикали, утре и ние ще умрем. Прудукцията, която отглеждат зърнопроизводителите е утровна, дори кокошките не искат да ядат от нея. Уровена е и почвата.

 31. Присъединявам се към призива да спасим пчелите. Алчността ще погуби всички.

 32. Няма такава жестокост – заради алчността си да лишиш всички хора от едни много важни храни, плодове и зеленчуци. Присъединявам се към призива да спасим пчелите с цялото си сърце!

 33. Аз се присъединявам към петицията за спасяване на пчелите.Почти няма човек,който да не обича тяхното производно – меда.

 34. Едно от най-важните добри същества на тази планета! Да си ги спасим!

 35. tryabva da spasim pchelite,za da spasim horata i vsichki drugi jivi sashtestva

 36. Ние се нуждаем от пчелите, ако не направим нищо за да ги спасим, буквално си режем клона на който седим!

 37. според законодателството на ЕС са нужни 1 000 000 млн. подписа

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*