Таблет компютрите разсейват еко опасения

iPad може да се окаже отдавна чаканата електронна платформа, която да замени хартията за трудно оцеляващите списания.
iPad може да се окаже отдавна чаканата електронна платформа, която да замени хартията за трудно оцеляващите списания.

По-малко от половината от списанията в САЩ се рециклират, докато при вестниците показателят е 88%, според агенцията за опазване на околната среда (EPA).

Отчитайки този факт, организацията на издателите на списания (MPA) предприе образователна кампания в опит да насърчи читателите да рециклират списанията. Според статистиката, само 20 процента от населението на САЩ рециклира списания, въпреки че за две трети от всички читатели в страната са достъпни ресурси за рециклиране.

Увеличеното рециклиране би довело до намаляване на количеството нови фибри, които се получават от дърво. Това би означавало и по-малко изразходвани дървета за производство на хартия, се казва в прес съобщение на MPA.

Появата на таблета iPad на Apple и подобни устройства е на път да разсее еко опасенията. Иновативният компютър може да се окаже отдавна чаканата електронна платформа, която да замени хартията за трудно оцеляващите списания.

Издателството Conde Nast, например, започна тестове на iPad версии на Wired, GQ, Vanity Fair, The New Yorker и др. Ако всичко върви добре, тези списания може да станат много скоро достъпни за притежателите на таблети.

GQ ще дебютира на iPad през април, следван от Vanity Fair и Wired през юни. The New Yorker се очаква да последва примера им през лятото. Всички цифрови версии на списанията ще бъдат достъпни за закупуване от онлайн услугата iTunes.

Преходът на издателите към цифров носител е закономерен, предвид намалелите приходи от реклама и продължаващите съкращения на персонала.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*