Британски търговски вериги изтеглят от продажба пестициди, опасни за пчелите

Две от най-големите търговски вериги в Обединеното кралство, насочени към продукти за подобрения в дома, градинско оборудване и „направи си сам“, обещаха да премахнат от своите рафтове продуктите, съдържащи опасните пестициди, свързани със спада на пчелната популация.

B&Q и Wickes се ангажираха да премахнат от своите рафтове продуктите за растителна защита, съдържащи неоникотиноиди. Тези химически вещества, често използвани като пестициди, са заподозрени от години за виновни за спада на пчелата популация. Тази година обаче научни данни идентифицираха категорично опустошителния ефект на тези пестициди върху пчелите.

pesticide-spray besemer

B&Q забрани единствения продукт, който продава, съдържащ имидаклоприд – един от препаратите на база неоникотиноид. Wickes пък по-късно тази година ще свали от рафтовете продуктите, съдържащи тиаметоксам.

Заедно с химикала клотианидин това са трите неоникотиноида, определени от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) като опасен и сериозно увреждащ пчелите.

Решението на търговските вериги идва в отговор на продължителните кампании на различни екологични организации, които предупреждават от години за връзките между пестицидите и пчелната смърт. Доста проучвания говореха за това още преди ЕОБХ да издаде своето окончателно решение по проблема.

А това Великобритания даде индикации, че може би скоро ще последва примера на Франция, която през юни миналата година оттегли своето одобрение за използването на препарата Cruiser OSR на фирмата Syngenta, използван за третиране на рапицата. Други държави-членки на ЕС – Германия, Словения и Холандия – също вече имат ограничения за използването на пестицидите от този вид.

В доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) по-рано този месец бе казано, че трите широко използвани вида пестициди, произвеждани от швейцарската Syngenta и немската Bayer, представляват сериозна опасност за пчелите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*