Увеличението на проливните дъждове има връзка с изменението на климата

Проливен дъжд на река Мурубмигди. Снимка: CC: Bigdee

Увеличението на проливните дъждове, водещи до наводнения и човешки жертви, има връзка с изменението на климата, съобщава Discovery. Интензивните валежи в целия свят, причиняващи смъртоносни наводнения през последните няколко години, не са случайни.

Ретроспекцията. Неколцина загинаха при наводненията в Куинсланд, Австралия. През юли 2012 г. най-тежкия дъжд от десетилетия остави 37 мъртви в Пекин, Китай. Повече от 400 пакистанци загинаха в наводненията през септември 2012. Мисисипи бушуваше в наводнения през 2011 г., при което загинаха 24 американци.

Проливен дъжд на река Мурубмигди. Снимка: CC: Bigdee
Проливен дъжд на река Мурубмигди. Снимка: CC: Bigdee

Последните екстремни дъждове може би са „подсилени“ от повишаването на се средната глобална температура, според едно скорошно проучване, което изследва данни от повече от 8000 метеорологични станции по планетата. Проучването разглежда корелациите между атмосферната температура и обилните валежи между 1900 и 2009 г.

„Резултатите са, че екстремните валежи се увеличават в световен мащаб“, казва водещият автор Сет Венстра от университета в Аделаида. „Данните показват, че има ръст от 7% при интензивността на екстремните валежи за всеки градус повишаване на глобалната атмосферна температура. Ако екстремни валежи продължават да се засилват, ние можем да очакваме наводнения да се случват все по-често по целия свят“.

„Ако приемем, че увеличението на средната световна температура ще е от 3 до 5 градуса по Целзий до края на 21 век, това би означавало много значително увеличение на интензивността на валежите в резултат на изменението на климата“, казва Вестра.

Най-голямо увеличение на валежите се наблюдава в тропическите нации. Това са страни, които са много бедни и не са добре подготвени да се справят с наводненията, казва Вестра. Това поставя бедното тропическо население в още  по-голяма заплаха.

2 коментара

 1. Инж.Ангелов има прекрасна теория за “малкият кръг“ и проливните дъждове – http://www.greenearth.imedia-kom.net/Files/Teoriq_za_Upravlenie%20na%20Klimata_Obsht_BG1.pdf

  В основата на всичко е липсата на морал – моралът най-общо е система от принципи на поведение и отношение към света – понятия за добро и зло които са абсолютни и не зависят от гледната точка на човека.

  Аз съм християнин и изповядвам “Символа на вярата“ на Православието.

  Всичко е казано от Господ Исус Христос и записано в Новия Завет и на места в Стария Завет.

 2. Нали глобалното затопляне щеше да донесе повече суша.
  Айде стига. Не може една теория да се наглася според това, което вижда. Това не е теория, ми незнание облечено в теория.
  Причина за наводненията е по-малкото гори. Няма кой да задържа водата в почвата, защото почвата ерозира и се свлича в реките.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*