Откриват пречиствателна станция за отпадъчни води в Бургас

С въвеждане в експлоатация на пречиствателната станция се подобрява качеството на водите на Черно море, на хигиенните и жизнените условия в града
С въвеждане в експлоатация на пречиствателната станция се подобрява качеството на водите на Черно море, на хигиенните и жизнените условия в града

Днес в Бургас ще бъде официално открита пречиствателна станция за отпадъчни води. Тя обслужва всички зони от кв. Меден Рудник и предпазва водите на Черно море от замърсяване с непречистени отпадъчни води, съобщиха от МОСВ.

Станцията е проектирана и изградена с третично стъпало и осигурява пречистване, което изцяло покрива изискванията на Европейската директива за заустване на битови отпадъчни води във водоприемници, определени като чувствителна зона.

Капацитетът й за 2010 г. е да пречиства отпадъчните води от 48 900 еквивалент жители, а по прогнозни данни за 2022 г. – от 56 850 еквивалент жители. Изпълнител на обекта е австрийската фирма Алпине Бау ГмбХ. Проектирането и изграждането е на стойност над 6 и половина милиона евро.

Общата стойност на целия финансов меморандум „Събиране и пречистване на отпадъчните води на кв. Меден Рудник – гр. Бургас“, с включено строителство, строителен надзор, техническа помощ и проекти за подобряване на водоснабдителната и канализационната мрежа, е 10 милиона и 200 хиляди евро, от които 75 % от програма ИСПА и 25 % национално съфинансиране.

С въвеждане в експлоатация на пречиствателната станция се подобрява качеството на водите на Черно море, на хигиенните и жизнените условия в града, както и на условията за туризъм, което ще подпомогне икономическото развитие на региона.

На днешната церемония участват министър–председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Бургас Димитър Николов.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*