330 GW глобален фотоволтаичен капацитет до 2020 г.

Небето е единствената граница за растежа на фотоволтаичния пазар, който се очаква да се утрои до 2020 г., според доклад на лондонската анализаторска фирма GlobalData. Според него растежът ще се стимулира от две основни сили. Предизвикателства обаче не липсват – главно проблеми със съществуващата мрежова инфраструктура.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

До 2020 г., казват анализаторите на компанията, кумулативният световен капацитет на инсталираните фотоволтаични системи ще нарасне от около 97 GW през 2012 г. до 329,8 GW. Това означава, че през целия осемгодишен период ще има растеж средно от 16,5%.

Растежът на PV на индустрията ще се стимулира от два основни сили, според констатациите от проучването.

Първо, на макро ниво, глобалните цели за енергийна сигурност, стабилност и независимост подтикват правителствата както в развитите, така и в развиващите се пазари, да насърчават възобновяемите енергийни източници.

Второ, на миикро ниво, финансирането и стимулите, предлагани на соларната индустрия от правителствата и местните власти, както и схемите за финансиране за потребителите в съчетание с намаляването на разходите в резултат на технологичния напредък, тласкат напред PV пазара.

Технологията на тънкослойните филми, която се радваше на бързо стартиране във времето, когато цената на силициевите фотоволтаични компоненти бяхатвърде високи, сега вече губи конкурентното си предимство, казват анализаторите. Със спада на цените на силициевите модули в последно време глобалното търсене се измества към тази технология.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*