Китай определя график за екологични норми за горивата

car-emissionsПравителството в Китай определи график за петролните компании, свързан с предооставянето на по-чисти горива в национален мащаб, съобщи агенция Синхуа. Новите стандарти обаче няма да станат задължителни още поне четири години, въпреки нарастващото обществено недовослтво заради задушливия въздух в големите градове.

Дебел смог покрива много от големите китайски градове през последните седмици. Автомобилни емисии са сред основните фактори за замърсяването.

Новият стандарт ще касае бензина за автомобили, при който съдържанието на сяра има „тавам“ в рамките на 10 части на милион (PPM). Стандартът трябва да влезе в сила до края на годината, но има гратисен период до края на 2017 г., според Синхуа.

Досега Пекин е единственият град в Китай, приел такъв стандарт, който се равнява на европейския Euro V.

Прекомерните нива на замърсяване накараха властите в Пекин да приложат серия от временни спешни мерки, като спиране на 103 силно замърсяващи фабрики и спиране на 30 на сто от държавните превозни средства. Въпреки тези стъпки въздухът на столицата остава опасно мръсен вече много дни.

Освен за бензина ще има и нов стандарт за дизеловото гориво,  който ще ограничи съдържанието на сяра в рамките на 10 PPM. Той ще влезе в сила през юни тази година, но също ще има 4-годишен гратисен период.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*