Кефът ще накара хората да купуват електрически автомобили и хибриди

Ако зелената индустрия има продукт, който да е еквивалентен на iPhone от света на ИТ системите, то това безспорно е електрическият автомобил – елегантен, функционален, секси. Но дали това е достатъчно? Коя ще е движещата сила, която ще накара хората да искат да си купят електрически автомобил или хибрид? Съзнанието, че трябва да пазим околната среда? Цените? Задължителните регулации за намаляване на вредните емисии?

А може би това, което ще накара хората да поискат електрическо возило, ще е забавлението от карането на такава кола. По време на енергийната конференция MIT в САЩ мнозина специалисти изразиха мнение, че най-вече кефът е това, което можа да подтикне купувачите да изберат електромобил или хибрид.

Тези коли са приятни за каране“, категоричен е Ричард Ловентал, шеф на компанията за производство на станции за презареждане на електрически автомобили Coulomb Technologies. Той самият кара Mini-E. „Задълженията съгласно закона не ме подтикват, макар че може би Mini-E нямаше да съществува, ако не мяха регулациите“.

BMW е тествала своя Mini-E с помощта на 600 потребители в САЩ и Европа. Колата изглежда се харесва и набира популярност сред шофьорите. Е, има и някои недостатъци – с едно зареждане изминава между 120 и 150 километра (по-малкото разстояние е при по-ниски температури). Като цяло обаче повечето потребители намират това за напълно достатъчно.

Fisker Automotive също вижда бъдещето на пазара на електромобили в това возилата да носят наслада на своите притежатели. Компанията планира да пусне модела Karma – висок клас луксозен електрически автомобил, секси и привлекателен за потребителите, които търсят по-екологични продукти.

Въпросът е дали можем да измислим коли, които да са достатъчно привлекателни, и аз мисля, че отговорът е „да“, – казва Хенрик Фискер, шеф на фирмата. Според него цената на горивата и политическите съображения не са фактори, които ще накарат хората да скочат в новото поколение возила.

Луксът и комфортът най-вероятно ще са движещи фактори, видя се и по време на автомобилния салон в Женева. Там производителите демонстрираха нови модели, залагайки на усещането за удобство, сигурност, елегантност и лукс.

2 коментара

  1. Да говорим по същество. Кефът идва не само от дизайна, защото колите могат да са с парни турбини и пак да са красиви. Но това са относителни неща и мода. същественото е, че те харчат ток, а не гориво, или малко гориво и ток (хибридите) това и сдтимулите за тяхната покупка, съчетани с високите данъци за не екологичните коли ще накарат хората да ги купуват. Но няма да стане бързо, защото навиците ни са консервативни. *********** [Коментарът е редактиран от модератор]

  2. „Кеф“ е чуждица и не се използва в правоговорния български език. Може успешно да се замени са „удоволствие“. Да, думата е по-дълга, но заглавието няма да звучи като от жълт вестник. Не ми е „кеф“ да чета подобни неща.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*