Ново издание описва лечебните гъби в България

От векове човечеството разчита на природните ресурси, за да се грижи за своето здраве: билки и корени, отвари и настойки са само част от арсенала на „алтернативната“ медицина. И гъбите също. Затова е добра новината, че някой се е заловил да напише книга именно за тях – за гъбите, но не просто за това кои са ядливи, а за това какви лечебни свойства имат някои от тях. Най-доброто в тази вест е, че става дума за България и за видове, които могат да бъдат намерени по нашите географски ширини.

Новата книга „Лечебните гъби в България“ на Владимир Въжаров, дългогодишен изследовател на дивите гъби у нас, представя лечебните гъби в страната с множество снимки и графични материали.

reishi 1 small

В книгата са включени 55 лечебни гъби, които се намират у нас. Освен описание, за всяка гъба има достатъчно снимков материал, така че желаещите сами да могат да ги различат в повечето от случаите и да си набавят от драгоценните растения.

cover_201b_20small-310x448За всяка гъба е дадена информация и за лечебните й свойства – както през погледа на съвременните медицински изследвания, така и за употребата й според народната медицина в различни страни.  Спектърът на лечебно действие на тези гъби покрива почти всички известни болести, като рак, бактериални възпаления, диабет, чернодробни проблеми, стомашни заболявания  и т.н. Някои от гъбите като рейши, майтаке, чага са широкоспектърни, т.е. полезни са при различни заболявания, докато други са специализирани по-тясно към определени проблеми. Описани са и лични истории на хора, които са намерили разрешение на своите здравословни проблеми чрез приемане на гъби във вид на препарати или храна.

В книгата авторът предлага за всяка гъба  и рецепти за приготвяне в домашни условия на настойки, извлеци, чайове, мехлеми и ястия, които ще са от полза на любителите на природните средства за укрепване на здравето.  Обяснено е също каква е лечебната им сила според различния тип отглеждане на гъбите (диворастящи, култивирани при естествени или изкуствени условия на растеж).

Самият автор Владимир Въжаров започва да се занимава с гъби още 4 годишен. Спомня си, че когато започнал да ходи за гъби с дядо си, кошницата била по-голяма от него. Неговият дядо  професионално се е занимавал с билки и гъби, а също е и преподавал на заготвители на билки и гъби. Интересът му към гъбите остава за цял живот и той продължава да се занимава както с диворастящи видове, така и с възможностите за култивиране на някои от тях. През последните 6 години той издирва и заснема много видове гъби в нашата природа, някои от които изключително редки, като интересът му се насочва главно към техните лечебни свойства. Част от богатия му снимков материал е публикуван в книгата.

 

Интересен акцент в книгата е червената мухоморка, която е известна като силно отровна, но се оказва, че от векове в много култури тя е използвана както за лечение, така и с ритуални цели като опияняващо средство.  Оказва се, че красивата червена гъба с бели точици крие много тайни, като дори има предания, че тя е била в основата на нектара на боговете в древна Индия. Все пак, предупреждава авторът, не си правете експерименти с нея, резултатът може да е много окончателен.

Друга много любопитна гъба е чагата, за която сме мислили, че може да се открие само в брезовите гори на далечен Сибир и че е излекувала от рак писателя и дисидент Александър Солженицин. Оказва се обаче, че гъбата я има и в българските планини, а къде и на каква надморска височина ще разберете подробно от книгата.

Чернодробната гъба прилича съвсем на нашия черен дроб и има много витамин С, каваратакето пък е многоцветно като опашка на паун и е чудесен имуностимулатор, дяволските зъби изглеждат като току-що накапани с кръв и съдържат вещество, подобно на хепарина. Това са само няколко от гъбите с невероятни форми, цветове и лечебни качества.

Що се отнася до рейши според някои исторически източници се счита , че в народната медицина на Китай и Япония рейши е използвана отпреди 4 000 години. Използвали са я за лечение на черния дроб, хроничен хепатит, нефрит, високо кръвно, артрити, неврастения,безсъние, бронхити, астма, стомашни язви. В най-известната китайска книга по история на природата – „Ben Cao Gang Mu” (1578 г.), има указание, че „продължителната употреба на Ling Zhi (рейши) ще намали теглото и ще увеличи продължителността на живота”.  В зависимост от възрастта на гъбата и мястото, където расте, рейши притежава много и различни свойства и се счита за тонизиращо средство от най-висок клас, допринасящо за дълголетие. Има много японски и китайски разкази на хора с рак и други тежки заболявания, които са пътували дълго, за да я намерят и се излекуват. Рейши се е използвала и използва на Изток и като талисман, предпазващ  човека или къщата от злото.

Като става въпрос за древността и гъбите – леденият човек Йоци, чиято добре запазена мумия на човек, живял около 3300 година пр. н.е., е намерена на италианско-австрийската граница, е носел два вида гъби в торбичката си – праханова гъба и брезова пореста гъба.

Все пак има и гъби, които не се срещат у нас или поне няма сведения, някой да ги е намирал, но притежават изключителни лечебни свойства. Бразилската печурка например се среща рядко в природата – само в определени зони на Бразилия, но японците са успели да я култивират и вече е част от много хранителни добавки, затова е намерила място в книгата.

Шийтаке обаче е много по-известна, и макар да не се среща в България, може да се отглежда без проблем у нас, най-добре по екстензивна технология, тъй като така качествата й максимално се доближават до природните. А как става това, също може да се разбере от книгата, както и за многото й лечебни качества.

Макар лечебните свойства на гъбите да са били известни и използвани от народите от векове, най-вече в Азия, едва през последните десетилетия с тях се провеждат научни изследвания както върху животни, така и клинични тестове. През годините се е натрупал известен опит за медицинските гъби, но процесът продължава, тъй като те все още крият много загадки. Специално в България, чиято природа е много богата на диворастящи гъби, те традиционно не се използват масово нито за храна, още по-малко като природни лекарствени средства.

И ако за ядливостта на българските гъби и вкусовите им качества е писано много, то за лечебните гъби у нас, голяма част от които са дървесни, няма литература. В книгата „Лечебните гъби на България“ някои от тях се описват за първи път, а за други за първи път се дава описание на лечебните им свойства. Но може би най-впечатляващ е богатият цветен снимков материал, събиран години от автора, изследвайки гъбната флора на България.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*