Концентрирана слънчева енергия може да се събира и … на стената

Обикновено когато става дума за концентрирана слънчева енергия, хората си представят големи пустини, насред които стърчат огромни конструкции от огледала (хелиостати). Но не само в пустинята може да се събира концентрирана слънчева енергия.

Центърът по най-добри практики за околната среда и енергийните системи в Сиракуза, наречен SyracuseCoE, вече доказва, че технологията за концентрирана слънчева енергия може да се използва не само в пустинята, но и при по-малки пространства, по-хладни региони и дори върху отвесни стени.

SyracuseCoE разполага със сграда с площ 55 хиляди квадратни метра, която служи за тестова площадка за изпитване на много нови технологии за възобновяеми източници и енергийна ефективност.

Южната стена на сградата вече е дом на система за концентрирана слънчева енергия, монтирана на фасадата, която на пръв поглед наподобява стена от ледени кубчета.

Всъщност на фасадата има панел с размер 2,40 на 2,40 метра с няколко пирамидални лещи, които събират слънчевата светлина и насочват лъжите към високоефективни фотоволтаични клетки. Излишната енергия, която не се превръща в електричество, се използва за отопление на вода и лъчисто отопление в сградата.

Тъй като панелите са прозрачни, на практика те представляват огромни прозорци, които вкарват много дневна светлина в помещенията вътре.

Използването на система за концентрирана слънчева светлина като част от архитектурата на една сграда е относително нова концепция, която изследователският център тепърва ще наблюдава и анализира, за да може да докладва за производителността й.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*