ЕС „аутсорсва“ емисии към развиващите се икономики

Потребителите на стоки, произведени в развиващите се страни, трябва да поемат отговорност за вредните емисии, които са резултат от производството на потребяваните от тях стоки – това гласи изводът на авторите на едно ново проучване, обявено днес.

Проучването е на Научния институт Карнеги. То е установило, че ЕС ефективно „аутсорсва“ една трета от вредните си емисии към бедни развиващи се страни като Китай и Индия.

В случая с Швейцария, където са регистрирани повече вредни емисии извън страната, отколкото в нейните граници, пропорцията е резултат от външнотърговския баланс на страната – там се консумират много вносни стоки.

САЩ пък „аутсорсва“ около 11 процента от вредните емисии, които са резултат от производството на стоките, консумирани в страната.

Авторът на проучването Кен Калдейра предлага тези факти да се вземат предвид следващият път, когато се изготвят международните спогодби, свързани с намаляването на вредните емисии в атмосферата и въздействието на производството върху природата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*