LED осветлението помага на магазините за намаляване на хранителните отпадъци

Диодното осветление носи редица предимства пред традиционните и "икономичните" крушки. Снимка: Akimbomidget в en.wikipedia под CC-BY-SA-2.5

Смяната на крушките със светодиодно осветление може да помогне на супермаркетите да намалят с около 300 000 тона хранителните отпадъци, които генерират всяка година, според една осветителна фирма. Но това не е само реклама.

Уелската фирма Sedna LED е изчислила как осветяването на пресните продукти с крушки, които отделят топлина кара пакетираната храна да се запотява, което помага за бързото й разваляне. Резултатът е планина от хранителни отпадъци, която струва на търговците на дребно милиони – да не говорим за етичния въпрос за изхвърлянето на храна на фона на гладуващото население в други страни по света.

Компанията обаче твърди, че в допълнение към намаляването на сметките за енергия LED осветлението може да помогне за справяне с проблема. То запазва храната свежа. Как?

Диодното осветление носи редица предимства пред традиционните и "икономичните" крушки. Снимка: Akimbomidget в  en.wikipedia под CC-BY-SA-2.5
Диодното осветление носи редица предимства пред традиционните и „икономичните“ крушки. Снимка: Akimbomidget в en.wikipedia под CC-BY-SA-2.5

„LED осветлението не излъчват топлина или UV или IR лъчи, така че храната остава свежа за по-дълго време. LED източниците на светлина могат да бъдат поставени в непосредствена близост до храната за засилен естетически ефект, но няма опасност от преждевременно влошаване на храната“.

Супермаркетите по света отдавна се оитват да се справят с проблема с хранителните отпадъци чрез инициативи като съвети за подобряване на съхранението, изпробване на опаковки, които поддържат храната свежа за по-дълго време, или преработка на отпадъчната храна за производство на енергия, вместо изпращане на сметището.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*