ЕС без решение за вредните пестициди, които тровят пчелите

Снимка: Джером Пагунсан под Creative Commons 3.0

Правителствата от ЕС не успяха да постигнат спорезумение днес дали да се забранят три широко използвани пестицида, свързани с намаляването на броя пчелите, съобщи Европейската комисия.

„Не бе постигнато квалифицирано мнозинство нито в подкрепа, или против текста,“ гласи изявление на Комисията. Сега ще се обмислят следващите стъпки.

Източници, близки до дискусиите, твърдят, че е имало 13 гласа в полза на забраната и девест срещу нея. Пет страни са се въздържали.

Снимка: Джером Пагунсан под Creative Commons 3.0
Снимка: Джером Пагунсан под Creative Commons 3.0

Еврокомисията предложи забраната през януари, след като Органът на ЕС за безопасността на храните EFSA обяви, че въпросните пестициди, известни като неоникотиноиди, представляват остър риск за здравето на пчелите. Констатацията изправи регулаторите пред голяма дилема. Пчелите и други насекоми играят решаваща роля за опрашването на повечето култури, които се отглеждат в Европа. В същото време неоникотиноидите се използват за опазването на повече от 8 милиона хектара обработваема земя в ЕС ежегодно, увеличавайки добивите на рапица, пшеница и други посевни култури.

Предложението бе за забрана на използването на неоникотиноиди за всички култури, различни от зимните зърнени култури и растенията, които не са привлекателни за пчели, като захарно цвекло. Тя следва да се прилага от 1 юли 2013, като се гарантира, че пролетната сеитба на царевица в Европа през тази година няма да бъде е засегната.

Съгласно правилата на ЕС, сега държавите-членки разполагат с два месеца, за да постигнат компромис, в противен случай Европейската комисия ще бъде свободна самостотелно да приеме предложението.

Основните производители на неоникотиноиди – швейцарската Syngeta и немската Bayer – смятат, че оценката на EFSA е погрешна. Те казват, че съсипването на местообитанията и паразити като акара Вароа са главната причина за спада на популацията на пчелите. Фирмите са финансирали и изследвания, които показват, че пълната забрана на пестицидите може да намали нетния износ на пшеница на ЕС с 16% и да доведе до 57% увеличение на вноса на царевица.

Активистите от групата Avaaz, които събраха над 2,5 милиона подписа в петиция, призоваваща Европейския съюз да забрани вредните пестициди, обвиниха правителствата в пренебрегване на общественото мнение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*