Термоенергийни вълни могат да осигурят нов начин за генериране на електричество

Учените от Технологичния институт в Масачузетс M.I.T. са намерили потенциален начин да се произвежда електричество чрез един относително непознат досега феномен – термоенергийните вълни.

Термоенергийните вълни могат да генерират мощни вълни енергия, които се улавят чрез миниатюрни жички, наречени карбонови нанотръби. Въглеродният им състав е подобен на този на графена, който пък е обект на интерес за учените от над 20 години.

Инженерите от M.I.T. са базирали изводите си въз основа на резултати от най-новите им експерименти. Те са започнали с покриване на нанотръбичките със слой реактивно гориво, което произвежда силна топлина при горене. След това те запалили горивото от единия край на тръбичките посредством лазерен лъч или високоволтова искра, създавайки бързодвижеща се термална вълна, „препускаща” по нанотръбичките със скорост много по-голяма от тази, с която плъзва огън по гориво.

Температурата, развила се до 2 726,85 целзиеви градуса, кара електроните да се движат по тръбичките, представлявайки мощен инструмент за генериране на електричество.

Все пак тази новозараждаща се технология още е твърде нова и доколко тя ще успее да се наложи остава неясно. Учените от M.I.T. вярват, че ако технологията се усъвършенства достатъчно, тя би могла да има приложение в много области, включително нови видове микроелектронни устройства като например различни сензори, както и средства за лечение, които се инжектират в тялото и лекуват заболяванията локално.

1 коментар

  1. Не само електричеството би трябвало да се използува и топлината.Незная как ще се отразят на екологията, много високите температури.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*