Пералня с найлонови пелети пести 90% от водата

Нов вид пералня машина спестява до 90% от водата, необходима за изпирането на дрехите, използвайки малки найлонови топчета – пелети.

Машината е проектирана от британската компания Xeros Ltd и използва найлонови пелети с размер 3 мм. Пелетите се завират във всички гънки на тъканите и абсорбират петната и мръсотията.

Стивън Буркиншоу, специлист по полимерна химия в Университета в Лийдс, е открил, че найлоновите пелети при 100 процента влажност могат да извличат петната от тъканите и да запазват нежеланото вещество в сърцевината си, като по този начин пречат на мръсотията да се върне обратно върху дрехите.

Машината използва съвсем малко количество вода, за да навлажни дрехите и да достигне нивото на влажност, което енеобходимо на пелетите да подействат. След това пералнята напълва барабана с найлоновите топчета. Когато изпирането приключи водата се източва, а пелетите се събират и прибират в машината, за да се използват пак при следващото пране.

На този етап закономерно възниква въпросът какво става с найлоновите пелети, след като приключат с почистването на тъканите в пералнята. Компанията създател на шантавата машина се надява в скоро време да успее да „затвори кръга”, като намери начин наситените с мръсотия пелети да се прочистват и освежават вътре в самата машина. Дотогава обаче пелетите ще трябва да се събират и предават за рециклиране.

Създателите на пералнята с пелети смятат, че тяхното изобретение ще може да намали нуждата от химическо чистене.

Машината на Xeros ще се появи на пазара към края на годината.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*