Нова технология обещава да намали цените на соларните панели с 60%

През последните няколко години цените на соларните панели намаля значително, но предприемачите по света не спират да търсят начин да ги направят още по-евтини и достъпни.

Млада американска фирма на име „1366 Technologies“, отроче на прословутия технологичен институт в Масачузетс, се е впуснала в разработването на технология, която да превръща „суровите“ силициеви блокове директно в соларни клетки. Ако бъде реализиран, подобен процес ще „смаже“ производствените разходи за соларни системи.

Фирмата е получила финансиране в размер на 4 милиона долара, за да развива технологията си, от поделението за енергия при американската агенция за усъвършенствани приложни изследвания. Ако технологията бъде комерсиализирана, това ще намали цените за производството на силициевите подложки, от които се правят соларни клетки, с цели 60 процента.

Създателите на новата технология твърдят, че вече са я тествали. Първите изпитания са показали и, че ефективността на новия тип клетки е много по-висока от тази при сегашните панели.

Шефовете на фирмата се надяват до края на годината да успят да пуснат и своата машина за „гравиране“, която добавя релеф към повърхността на соларните клетки така, че да улавят светлината най-ефективно, подобрявайки цялостния капацитет. Догодина пък фирмата ще завърши втората половина от оборудването, което прави, а именно машина, която позволява на производителите на соларни панели да полагат по-тънки от обичайното жички върху соларните клетки и използват мед вместо сребро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*