Плаваща ферма от фитопланктон абсорбира CO2 и следи покачването на морското равнище

Блум е футуристична полу-потопяема ферма за отглеждане на микроскопични фитопланктонни морски организми, които играят ключова роля за премахването на въглеродния диоксид от атмосферата. Фермата също така ще следи покачването на морското равнище, ще филтра солена вода за добиванетона питейна вода и ще издава предупреждения за цунами. Проектирана от парижкото архитектурно студио „Sitbon Architectes“, Блум беше избрана като един от петте финалисти на международното сустезание Architizer A+ Awards в категория „Архитектура + Време“.

Bloom-Phytoplankton-Farm-Sitbon-Architectes-1

Плаващият сферична структура е замислена като начин за справяне с глобалното затопляне и повишаването на морското равнище. Големите аквариуми с фитопланктон, контролирани от постоянен персонал от учени и морски експерти, ще бъдат използвани, за да се регулира количеството кислород в районите, най-силно засегнати от глобалното затопляне. Фитопланктонът поглъща въглеродния диоксид и ще генерира кислород чрез фотосинтеза. Капсулата Блум обаче не само ще произвежда кислород, но и ще пречиства солената вода и ще осигурява прясна вода за пиене.

Bloom-Phytoplankton-Farm-Sitbon-Architectes-2

Капсулата ще бъде прикачена към морското дъно чрез система от кабели и ще действа като съоръжение за следене нивото на водата. Чувствителна към дори и най-малките колебания на морското равнище, структурата също така ще бъде в състояние да сигнализира за цунами и да издава навременни предупреждения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*