Румъния планира да намали субсидиите за възобновяема енергия

Снимка: Стефан Мозел, Германия, CC-BY-SA 3.0

Румънското правителство ще намали схемата си за подпомагане на вятърни, малки слънчеви и водноелектрически проекти за възобновяема енергия, за да се избегне свръхкомпенсиране на инвеститорите, обяви енергийният регулатор ANRE в петък.

Навсякъде в Европейския съюз страни като Германия, Великобритания и Испания или са намалили, или планират да намалят стимулите за енергия от възобновяеми източници след няколко години на силна правителствена подкрепа.

Снимка: Стефан Мозел, Германия, CC-BY-SA 3.0
Снимка: Стефан Мозел, Германия, CC-BY-SA 3.0

Схемата за подпомагане в Румъния дава зелени сертификати на производителите на възобновяема енегия за всеки генериран мегават. Доставчиците трябва да получават все по-голям процент от енергиията, която продават, от възобновяеми източници, затова те купуват сертификати за постигането на тези цели.

Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници печелят по два начина – един път, когато продават сертификати, и още един път, когато продават самата изходна мощност.

Но схемата за подпомагане също така позволява на ANRE да поиска от правителството да намали сертификатите, ако прецени, че са налице твърде високи проценти на възвръщаемост за инвеститорите.

ANRE е предложила на кабинета да намали броя на сертификатите от 2 на 1,5 за мегават вятърна енергия, от 6 на 3 за мегават от соларни проекти и от 3 на 2,3 за малки водноелектрически централи. Промените ще се прилагат за нови проекти.

Субсидийната схема Румъния се сочи сред анализаторите и ЕС като “твърде щедра”. Тя е привлякла милиарди евро инвестиции, особено във вятърна енергия.

Схема, която е в сила само от година, обаче ускори и темпа на инфлацията. Зелените сертификати представляват почти половината от 10-процентното увеличение на сметките за ток на домакинствата през януари.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*