Емисиите при новите автомобили – под нивата от 1997 г.

Вредните емисии от новите автомобили са намалели значително в сравнение с нивата от 1997 г., показват най-новите статистики.

Обществото на производителите и търговците на мотори SMMT е установило, че към 2009 г. новите автомобили произвеждат средно около 149,5 г. въглероден двуокис на километър. Това е с 5,4 процента по-малко в сравнение с 2008 г.

Като цяло обаче е налице намаление с повече от една пета, а именно с 21,2 процента, в сравнение с нивата от 1997 г.

Коментирайки тези цифри, специалистите са убедени, че са налице няколко фактора, допринесли за намаляването. От една страна безспорно е рецесията, която накара хората да посвият кесиите си. От друга страна е тенденцията да се купуват по-малки автомобили.

Дори и без тези фактори обаче би било налице значително намаляване на вредните емисии, убедени са специалистите. То е резултат от усъвършенстването на технологиите, стимулирано и от регулациите за защита на околната среда. Повечето законодателни мерки предвиждат строги санкции за производителите, които не спазват ограниченията за нивото на вредните емисии.

Цифрите на SMMT показват още, че подобрението на резултатите е налице във всички сектори и сред всички производители и марки. Най-голямата изненада обаче е фактът, че най-голямо подобрение е налице при возилата тип „4×4“, които традиционно са най-критикувани за вредните газове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*