Централна Америка се стреми да превърне електронните отпадъци във възможност

Снимка: Къртис Палмър, CC-BY-2.0

Представители на правителствата на страните от Централна Америка правителства, частни фирми, университети и неправителствени организации от региона са постигнали споразумение за „дневен ред“ от 20 точки, който да насърчи обработката на отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО или „електронни отпадъци“) в района. Ключът ще бъде прилагането и идентифициране на бизнес модели, които увеличават възможностите за рециклиране и създават нови работни места.

Новата програма беше договорена от 86-те участници в инициатива на UNEP и Международния съюз по телекомуникации – Семинар за изграждане на капацитет за екологично отговорно управление на отпадъците от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО), организиран в Сан Салвадор от 19 до 21 март с подкрепата на Telef?nica.

Снимка: Къртис Палмър, CC-BY-2.0
Снимка: Къртис Палмър, CC-BY-2.0

Програмата залага на засилено сътрудничество между всички заинтересовани страни, както и развитие на онлайн програми за обучение и семинари, насочени към политиците. Тя ще разчита ITU и UNEP да помогнат на региона на Централна Америка и Карибите в разработването на нормативни актове, законодателство и международни стандарти за намаляване на електронните отпадъци и техните потенциално вредни ефекти върху околната среда и здравето на местното население.

Електронните устройства мгоат да съдържат до 60 ключови химични елементи. Но недостатъците в методите за събиране, технологиите за рециклиране и незаконното изхвърляне водят до това, че по-голямата част от тези ценни ресурси се губят, когато оборудването бъде изхвърлено. Това води не само до неблагоприятни въздействия върху околната среда, но също така и до изчерпване на потенциално ценни вторични ресурси.

„Електронните отпадъци са предизвикателство, което следва да бъде посрещнато чрез комбиниране на действащото законодателство със стимули за разработване на бизнес и възможностите за наемане на работа, за да се максимизира живота на тези ценни ограничените природни ресурси, – каза д-р Хамадун Туре, генерален секретар на ITU. – Изграждането на капацитет и трансферът на технологии към развиващите се страни, заедно с въвеждането на международните стандарти ще бъдат от ключово значение за намаляване на отпадъците и замърсяването, успоредно със създаването на устойчиви бизнес модели.“

Говорейки по време на откриването на семинара, заместник-министърът на околната среда и природните ресурси на Ел Салвадор  Лина Пол заяви: „ОЕЕО е тема от голямо значение в този регион и в света. Ние трябва да действаме сега, преди тя да стане „неудържима вълна-цунами от отпадъци“, която нанася непоправими щети върху нашето здраве и околната среда“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*