Британци искат забрана за пестицидите, свързани с мора по пчелите

Пчелният прашец - един от пчелните продукти, които редом с меда стават все по-дефицитни заради мора оп пчелите.

Все по-силен е натискът върху британското правителство да наложи мораториум върху използването на три спорни пестицида, свързани с намаляването на пчелните популации. Натискът се увеличи допълнително днес с публикуването на нов доклад от Одитния комитет по околната среда, критикуващ министрите за „извънредно самонадеяния подход за защита на пчелите“.

Докладът призовава правителството да наложи забрана на химикалите имидаклоприд, клотианидин и TMX. Идеята е да се спре използването им за цъфтящи култури, привлекателни за опрашителите. Разработката също така твърди, че някои от най-големите търговски вериги за оборудване за дома и градината вече са изтеглили доброволно тези препарати от своите рафтове. Правителството обаче трябва да наложи пълна забрана на продажбата на неоникотиноидите за широко приложение, за да се създаде „безопасно градско убежище за опрашителите“.

Пчелният прашец - един от пчелните продукти, които редом с меда стават все по-дефицитни заради мора оп пчелите.
Пчелният прашец – един от пчелните продукти, които редом с меда стават все по-дефицитни заради мора оп пчелите.

В доклада се отбелязва, че Франция, Германия, Италия и Словения вече са наложили частични забрани на някои неоникотиноиди и се критикува правителството за противопоставянето срещу предложенията на Европейската комисия за пълен мораториум върху имидаклоприда, клотианидина и TMX за всички култури, които са атрактивни за пчелите.

„Defra изглежда предприема изключително самонадеян подход за защита на пчелите, като се има предвид жизненоважната безплатна услуга, която опрашителите предоставят за нашата икономика“, казва председателят на одитния комитет Джоан Валей в изявление. „Ако фермерите трябва да опрашват плодовете и зеленчуците без помощта на насекомите, това ще струва стотици милиони паунда и ние всички ще бъдем ужилени от растящите цени на храните. Нашите министри отказват да подкрепят усилията на ЕС за защита на опрашителите и не могат дори да изработят убедителен план за насърчаване на безопасно за пчелите земеделие във Великобритания“.

Секретарят по околната среда Оуен Патерсън оспорва тезата, че ползите от евентуална пълна забрана на препаратите биха надвишили разходите от този ход. Патерсън настоява, че все още няма достатъчно доказателства за налагане на ограничения на пестицидите, широко използвани в селскостопанския отрасъл.

Валей обаче потвърди, че одитният комитет е достигнал до съвсем различно заключение. „Ние вярваме, че теглото на научните доказателства гарантира за предпазните действия. Затова призоваваме за мораториум върху пестицидите, свързани със спада на пчелната популация, който да бъде въведен от 1 януари следващата година“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*