Как да живеем екологично: Енергийна ефективност на дома и екология вкъщи

Моят дом е моята крепост,“ вярва всеки човек и се старае къщата му е да е уютна и приятна. Домашният уют и комфорт няма да пострадат, ако ги направим малко по-екологични, нали?

Термоизолация

Фасадната термоизолация е един от най-масово практикуваните методи за увеличаване на енергийната ефективност на дома. Мнозина пристъпват към такъв ремонт заради спестяването на пари за отопление, но реално погледнато това означава по-малко използване на енергия и съответно по-малко вредни емисии в природата.

Пазарът днес предлага достатъчно голямо разнообразие от материали – като се започне от познатите XPS (фибран) и EPS (стиропор) и се стигне до минералната и стъклено-минералната вата. Техните цени далеч не са толкова непоносими, колкото преди няколко години, и са съпоставими с тези на XPS например.

Обитателите на къщи могат да увеличат енергийната ефективност сериозно чрез полагането на топлоизолация и на тавана. В класическия сценарий се прави ремонт, при който изолационните плоскости се полагат под външната покривна настилка и под хидроизолацията.

Дограмата също има значение за енергийна ефективност и мнозина подменят старите прозорци и врати с модерните алуминиеви и PVC „профили“ с нискоемисийно (Ка) стъкло. Важно е да се знае, че алуминиевите носят значително по-малко енергийна ефективност. Това ги прави по-удачни за интериорни решения – вътрешни прегради и др. Високият клас PVC системи си струва инвестицията, защото редом с топлоизолацията осигурява и отлична изолация от околния шум.

Тук си струва да се отбележи и, че не всякога старата дървена дограма е за изхвърляне. Все пак дървото е един от най-добрите изолатори! В много случаи дървените прозорци и врати се нуждаят от малко освежаване и уплътняване и могат да осигурят достатъчно добра ефективност. Ако няма големи изкривявания и луфтове по старата дървена дограма, то с шлайфане и лакиране тя ще върне добрия си вид, а уплътнения, каквито са достъпни в повечето магазини за битови стоки, ще помогнат за максимално добро изолиране.

Осветление

Енергоспестяващите крушки са друго средство за увеличаване на енергийната ефективност на дома. Само с около 15-20 вата консумация такава крушка може да осигури светлина колкото волфрамова крушка от 75-100 вата.

Тъй като за мнозина е дразнеща студената и „остра“ бяла светлина на енергоспестяващите крушки, то производителите отдавна предлагат и „жълти“ крушки, които изпъчват по-“топла“ и приятна за окото светлина.

Важно е да се отбележи, че в специализираните магазини за осветление човек може да се сдобие с енергоспестяващи крушки с гаранция. Те са по-скъпи от енергоспестяващите крушки без гаранция, но са и по-качествени. Макар че гаранционният период покрива няколко години, то дефектите, ако има такива, традиционно се проявяват в рамките на първия месец от използването и крушката може да бъде подменена. Важно е да се пазят касовата бележка за покупката й кутията.

LED осветлението е друга алтернатива за енергийно ефективно осветление. Освен че пести енергия, то позволява и много голямо разнообразие от възможни решения за интериора. Осветителни „луни“, светодиодни ленти, светодиодни „пури“ и цели светлинни панели са достъпни на пазара, а по-нестандартните решения предлагат и избор на цветове.

Соларните лампи са чудесно решение за дискретно осветяване и декориране на терасата, двора, градината. Няма нужда от кабели и ток, нито труд по полагането им – тези лампи имат малки фотоволтаични панели, които чрез слънчевата светлина през деня зареждат батериите си, а нощем светят. Вярно е, че малко от тях могат да осигурят ярка светлина, която да осветява ясно околността, но освен ако човек не е решил да прави градината си „като ден“, светлината им е напълно достатъчна.

Отопление

Отоплението на дома често може да бъде по-екологично и по-ефективно.

Еко-брикетите са значително по-добра алтернатива от твърдото гориво,а и по-хигиенични. Представлявайки специално обработени дървесни стърготини, те не само оползотворяват „отпадъците“ от дървообработващата индустрия, но и запазват въздуха далеч по-чист и откъм въглероден двуокис, и откъм твърди частици. ПО-хигиенични са за дома, тъй като остатъкът от горенето им е съвсем скромен и човек може с удоволствие да забрави за колосалните количества всепроникваща „сгур“.

Отоплението на ток пък може да е най-ефективно чрез термопомпени системи или както масово ги наричат – климатици. На пазара са налични разнообразни модели от различни производители, но при всички тях най-важният показател е коефициентът на преобразуване COP: съотношението между консумирана и отдадена енергия (иначе казано коефициент на полезното действие при отопление). За разумен минимум може да се приеме коефициент 3, т.е. на всеки консумиран ват устройството отдава топлина за 3 вата. Не случайно програмата за кредитиране на проекти за енергийна ефективност REECL финансира закупуването на устройства с коефициент над 3. На пазара са достъпни и системи с коефициент над 5, но тяхната цена е доста солена.

Доброто проектиране на енергийната ефективност в дома, включително дограмата и термоизолацията, може да осигури такава ефективност, че домът да се отоплява с енергия колкото за две-три средно мощни крушки.

Соларните панели за топлене на вода са приложими във всеки дом и се използват масово в южната ни съседка Гърция, където всяка къща има поне по един колектор на покрива си. У нас, при наличие на над 270 слънчеви дни в годината, закупуването на такъв панел има смисъл. Ако нещо го е препятствало до момента, това навярно е цената, но пазарът вече предлага все по-достъпни устройства.

Освен на покрива, соларни панели вече може да се монтират и под прозорец, така че да не пречат никому. Подобно решение е достъпно у нас и дори бе демонстрирано на последния есенен технически панаир в Пловдив.

Още идеи енергийна ефективност вкъщи

Спускането на завесите/щорите в горещите летни дни може да запази дома хладен и приятен, въпреки зноя навън. Тези, които живеят в къща, могат да положат термоизолация на покрива си и да си осигурят хем по-вече топлина през зимата, хем по-добра изолация от горещината през лятото.

Притежателите на много компютри у дома често имат и сървър, а охлаждането и шумът от машинките често правят тези устройства не особено желана компания за която и да е стая. Наличието на балкон със северно изложение може да се окаже добро решение. Стига да е добре защитен от „неканени гости“, със своята проветривост и хладина той може да бъде чудесно място за бучащите кутии. В къщите с мазе проблемът е по-лесен за решаване, тъй като достъпът на външни хора до мазето в общия случай е ограничен, а в същото време това е най-хладното място в къщата – целогодишно.

Любителите на караваните могат да черпят енергия от вятъра за презареждане на акумулаторите, тъй като и у нас вече са достъпни мини вятърни генератори за монтаж върху каравани.

Уютната стайна температура е около 20 целзиеви градуса, но не нужно навсякъде да е толкова топло. 15-16 градуса е идеална температура за спалнята и спомага за по-леки по-спокоен сън.

Пералнята и миялната машина ще оползотворят възможно най-ефективно консумираната електроенергия и вода, когато работят с пълен капацитет, т.е. когато са пълни „догоре“. Добра идея е да се използва функцията им за отложен старт и да се остават да работят нощно време. Макар че при сега действащата нощна тарифа за електроенергията няма да се реализира кой знае какво спестяване, поне ще се намали рискът от претоварване на мрежата, а за в бъдеще може би електроразпределителните дружества ще започнат да насърчават балансираната консумация чрез по-атрактивни тарифи за ненатоварените часови зони.

Екология у дома

Изхвърлянето на отпадъци в тоалетната чиния е едно от най-опасните решения за околната среда. Всичко, което се изсипва в канала, мивката или тоалетната може накрая да се озове в реките или морето! Като се започне от „безобидни“ вещи като памучни тампони, клечки за уши и кърпички за почистване на грим и се стигне до масла, смазки или опасни течности като разредители или неизползвана боя – всичко, което отива в канала, може да приключи пътя си в морето. По-добре е да бъдат изхвърлени с останалия боклук, а по възможност – предадени в център за изкупуване на специфични отпадъци и суровини за рециклиране (напр. отработените масла).

Посещаването на паркове и природни резервати е полезно, защото показва подкрепа за тяхното създаване, запазване и дори разширяване. Не е нужно да има предупредителни табелки, за да се сети човек да не изхвърля отпадъци в тези зони. Засаждането на дръвче в парка или градинката зад блока пък би обогатило природата, макар и мъничко. Един възможен начин човек да започне това благородно дело е като закупи за Коледа елха в саксия – с корени, готова за засаждане.

Посаждането на растения с добре развита коренова система може предотврати ерозията на почвата. Един пример за такова растение е акацията – а и пчелите ще се радват на цветовете й напролет.

Някои хартиени продукти, които не могат да се рециклират, като кърпички, салфетки и картони за яйца, могат да се добавят към торището. Те се разграждат, а техните фибри ще вентилират компоста и ще помогнат на организмите, които допринасят за разлагането.

Сдобиването с домашен любимец традиционно се обмисля внимателно, но ето и още един аспект, който е добре да се вземе предвид: черният пазар за екзотични животни е унищожил цели видове и продължава да е най-бързо растящият сектор на пазара за домашни любимци.

Купуването на пресни плодове и зеленчуци местно производство също е екологична практика. Понякога те са по-неугледни от вносните стоки с идеална подредба и блясък, но обичайно са по-вкусни и по-здравословни. Така е, защото за съхраняването на вносната продукция и нейната трайност се използват силни химикали, още от самото отглеждане на растенията чак до доставянето им на пазара. От друга страна скъсяването на разстоянието, от което пътува храната и липсата на пакетиране намаляват замърсяването и боклука.

Инвестицията в презареждащи се батерии си струва. С тях се спестяват пари, но се щади и околната среда, за която еднократните батерии са голяма заплаха. На пазара вече има и соларни зарядни устройства, така че при достатъчно мерак човек може да черпи енергия за презареждане от природата.

И още нещо – добре е зареждащото устройство да се изключва след употребa. Когато остане включено, то продължава да консумира енергия.

Машинките против комари също е добре да се изключват, както и други дребни уреди, които обичайно стоят в контакта (напр. ароматизатори). Макар че е тиха и незабележима, подобна машинка може да консумира енергия колкото 100-ватова крушка.

Продуктите за еднократна употреба е добре да се ограничат. Днес използваме все повече еднократни продукти като пластмасови самобръсначки, чаши, хартиени кърпи, мокри кърпички, пелени, найлонови торбички, салфетки и дори фотоапарати за еднократна употреба. Те не само обикновено излизат по-скъпо в дългосрочен план, но и производството им изразходва повече ресурси и енергия, отколкото направата на същите продукти за многократна употреба.

Закупуването на продукти, изработени от рециклирани материали, би представлявало още едно малко и съвсем постижимо усилие в посока екологичен живот.

Купувайте дълготрайни цветя в саксии! – призовава Европейската агенция за околната среда. – Когато ви обземе желание да подарявате цветя, изберете растение в саксия от местен доставчик. Много от екзотичните цветя се отглеждат в парници на далечно разстояние от вас. Освен разходите за транспорт, понякога цената за обществото и околната среда също е висока. Например, в Колумбия производителите на цветя употребяват огромни количества вредни пестициди, а в Кения за градинарство се използва много вода, което намалява местните водни ресурси.“

Ъпгрейдът на компютъра също може да има еко-ефект. Удължаването на живота на един компютър по този начин предотватява изхвърлянето на много електронни отпадъци.

Готвенето на храната може да спести до четвърт от енергията, необходима за приготвянето на ястието, ако върху тенджерата се сложи капак. Тенджерите под налягане и съдовете за готвене на пара са още по-добри – те могат да спестят около 70%. Добра идея е и това печката да е постави колкото е възможно по-далеч от хладилника.

Освен всичко това, опазването на водните ресурси е нещо, което лесно можем да постигнем в домовете си.

Още по темата:

“Как да живеем екологично” – нова поредица

Част I: Пътуване с по-малко вредни емисии

Старият телефонен справочник

Част II: Водата, без която не можем

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*