Решение на съда в Калифорния дава надежда на противниците на фракинга

Едно ново съдебно решение гласи, че правителството на САЩ трябва да взема предвид въздействието върху околната среда от „хидравличното разбиване“ при отдаване на федералните земи под наем за петролните компании. Това може да се окаже ценен аргумент в жестокия обществен дебат в Калифорния и други части на САЩ относно фракинга.

Новото решение е сериозна регулаторна промяна за компаниите, практикуващи хидравлично разбиване на държавни земи. Федеранлният съдия от Сан Хосе, Калифорния, е категоричен, че Бюрото за управление на земите (BLM) не е успяло да анализира въздействието ор фракинга върху 2500 дка в региона Монтерей.

fracking

Докато адвокатите на енергийните фирми са скептични относно дългосрочното въздействие на решението, то бе приветствано като победа за еколозите, които се опитват да спрат фракинга в щата поради опасения за неговото подземно въздействие и потенциала за увеличаване на изкопаемите горива, допринасящи за изменението на климата.

Решението може дори да вдъхнови екологичните групи да съдят BLM в други щати, където фракингът се практикува и петролните компании бързат да наемат държавни земи за целта, според Брендън Къмингс, адвокат на Центъра за биологично разнообразие.

„Докато решението има най-пряко въздействие върху държавните земи в Калифорния, то представлява важен правен и политически прецедент, който федералните и щатските агенции в страната би било разумно да вземат под внимание“, заяви Къмингс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*