Германия с четворен енергиен излишък през последните две години

За страна, която постепеннот прекратява използването на ядрени централи, може да се очаква спад в производството на енергия. Но Германия опровергава този модел. Енергийните добиви на страната са се увеличили четворно между 2011 и 2012. Водещата икономика в Европа от години се мъчи да постигне „зелена“ енергийна революция и се превърна в един от най-големите пазари за соларни фотоволтаични системи, където подкрепата за възобновяемите енергийни източници се субсидира от данъкоплатците.

Solar_FiT

Немската Федерална статистическа служба отчете излишък от 22,8 млрд. киловатчаса през последните две години. Правителството си е поставило за цел да генерира 80 процента от електроенергията си от зелени технологии до 2050 г., загърбвайки стария модел на работа с изкопаеми горива. Холандия, Австрия и Швейцария са основните потребители на излишната енергия на Германия.

Макар че 46% от енергията в Германия все още идва от въглища, възобновяемите източници постепенно отхапват все по-голям дял от ролята на най-големия си съперник – изкопаемите горива. През 2012 г. близо 22 на сто от електроенергията на страната идва от възобновяеми енергийни източници, много от които са частна собственост. Според Ройтерс, частни лица „държат“ 40 на сто от пазара на възобновяема енергия – една тенденция, която започва да засяга дела на електроенергийните компании в страната. От всичките 71 гигавата инсталирани ВЕИ миналата година четирите най-големи ютилити компании държат едва 7 на сто.

Въпреки ерозията на традиционния модел на комунални услуги в Германия, енергийният излишък на страната е доказателство, че стремежът към чиста енергия може да осигурява достатъчно електричество не само за задоволяване на енергийните потребности на страната, но и за износ. Държавните субсидии продължават да правят възобновяемите енергийни технологии по-евтини, което им позволява да върят по пътя към достигане на критична маса и да предизвикват намаление на цените на дребно за физически лица, които се надяват да инсталират свои собствени системи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*